Kultúra 2017. szeptember 26. 13:30

Emléktáblát avattak Ópusztaszeren

Képgaléria
Emléktáblát avattak Ópusztaszeren
Szeptember 23-án avatta fel a Gesta Hungarorum című emléktábláját az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (ÓNTE) területén a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK). Az emléktábla a középkori magyar közhitelességre emlékeztet.

A Szeri monostor kegyuraságát ellátó Bor nemzetségből származott Kalán püspök, aki pályafutását 1181-ben, III. Béla király királyi kancelláriájának nótáriusaként kezdte. Szer monostora a feltételezés szerint rendelkezhetett oklevél kibocsátás jogával, azaz végezhetett hiteles helyi tevékenységet.
Ópusztaszerhez kapcsolódik Anonymus krónikájában, a Gesta Hungarorumban, a honfoglaláshoz írt egyik legfontosabb történeti esemény, Árpád és honfoglaló vezér társainak első országgyűlése. Anonymus személyének meghatározására a legújabb és talán legbizonyíthatóbb feltevés az, hogy III. Béla király jegyzője volt a királyi kancellárián.

E kettő, egymással kapcsolatban álló történelmi személyiségnek, és a magyar közhitelesség három intézményének, a hiteles helyeknek, a királyi kancelláriának és a püspöki hiteles személynek emlékére történt az emlékmű avatása. Az ünnepségen Kertész Péter, az ÓNTE ügyvezető igazgatója és Kapási Olga, a MOKK elnökhelyettese tartott ünnepi beszédet. Dr. Kiss-Rigó László Szeged-Csanád egyházmegyei püspök mondott áldást Mészáros Attila szobrász alkotására.

 

Kövessen minket a Facebookon is!