Egészségügy 2017. szeptember 29. 09:30 Forrás: magro.hu

Újabb védekezés a madárinfluenza ellen

Újabb védekezés a madárinfluenza ellen
Mivel az őszi madárvonulások idején nagyobb a valószínűsége a betegségnek, ezért a madárinfluenza megelőzése érdekében most lehet nagyszabású ellenőrzésekre számítani.

A hatósági akció a Baromfi Termék Tanács (BTT) kezdeményezésére indul, végrehajtásához a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a területileg illetékes kormányhivatalok biztosítják a szakmai hátteret. Az audit arra hívja fel az állattartók figyelmét, hogy a járványvédelmi előírások betartásával jelentősen csökkenthetik a baromfiágazati kockázatokat- írja honlapján a NÉBIH.

Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a vadmadarak ne fertőzhessék meg a baromfiállományt. Az esetlegesen megjelenő betegség állományok közötti terjedését meg kell előzni, illetve akadályozni. Ennek egyik alapvető eszköze, hogy az állattartó létesítmények járványvédelmi zártságát fokozni kell.

A nagyszabású járványvédelmi vizsgálat a madárinfluenza újbóli megjelenésének kockázatát szeretné lecsökkenteni, ezért a hatóság főként a leginkább veszélyeztetett megyékben – Bács-Kiskun, Békés és Csongrád – vizsgálja meg a baromfiágazat járványügyi készültségét. De természetesen más megyékben is számítani kell az ellenőrzésekre.

A nagy őszi ellenőrzés fő célja a madárinfluenza megelőzése és hogy felhívja a figyelmet a vonatkozó szabályok hiánytalan betartására. A vírus ismételt felbukkanására ugyanis az őszi-téli vadmadárvonulások időszakában számítani kell, és a kórokozó megjelenésének kockázata jelentősen csökkenthető a célzott járványvédelmi intézkedések szigorú betartásával.

Az őszi hatósági vizsgálat elsősorban a figyelem felhívására, az állattartók előzetes felkészítésére és támogatására irányul, a legfontosabb járványvédelmi előírásokat megsértő baromfitermelők szankciókra is számíthatnak.

A NÉBIH és a területi hatóságok a 3/2017-es főállatorvosi határozat és az annak alapján összeállított, részletes ellenőrzési lista szerint vizsgálják a gazdálkodókat, illetve a termelői szinten elvárt követelményeket. A határozat teljes szövegét az alábbi hivatkozáson töltheti le:

Az Országos Főállatorvos 3/2017. számú határozata

Főként a beléptetésre, a telepítési sűrűségre és létszámengedélyekre, a telepi zártságra, a zárt takarmánytárolásra, a zárt helyen megvalósított etetésre és itatásra, valamint az állatok és a takarmányok nyomon követhetőségére fókuszálnak majd a helyszíni ellenőrzések során a szakemberek.

A 2016-os, magas patogenitású madárinfluenza járvány több mint 11 milliárd forint közvetlen kárt okozott a hazai baromfiágazatnak, ami súlyos kiesés az állattartóknak. Tehát mindannyiunk közös érdeke egy hasonló nagyságrendű járvány, valamint a gazdasági kár megelőzése.

 

Kövessen minket a Facebookon is!