Sport 2017. október 4. 16:30

A Citadellán küzdöttek a Koppányok

Képgaléria
A Citadellán küzdöttek a Koppányok
Szeptember 23-án a Magyar Íjász Szövetség Történelmi Íjász Szakága rendezte meg a 2017-es Országos Bajnokságot és Nemzeti Bajnokságot, amelynek Budapesten a Citadella adott lenyűgöző látványú helyszínt, amelyet az UNESCO a budai Várheggyel és a Duna két partjának panorámájával együtt a Gellért-hegyet 1987-ben a Világörökség részévé nyilvánította

Az Országos Bajnokságon csak előzőleg megszerzett kvalifikációval, érvényes versenyengedéllyel és sportorvosi igazolással lehetett indulni, a Nemzeti Bajnokságon való részvétel ennél kicsivel engedékenyebb volt, itt bárki indulhatott, aki legalább egy kvalifikációs versenyen valamilyen módon részt vett. A Nemzeti Bajnokságon külhoni magyar íjászok is részt vettek, az ő nevezési díjukat a Magyar Íjász Szövetség az összetartozás szellemében átvállalta.

A versenyek programja reggel 7 órakor a regisztrációval kezdődött, utána a bemelegítés és a megnyitó után 9 órakor a küzdelemmel folytatódott. Nem túlzás küzdelemnek említeni a versenyt, mert az íjászoknak az egész nap folyamán a csípős hideggel és a viharos erejű széllel kellett viaskodni, ami a döntők idejére sem csillapodott.

A nagyon erős mezőnyben, és a nagy létszámú versenyzőgárdában Kiskunfélegyházát és a Turul Koppányokat Szeibert Imre, Kiss János, Bense László és Dinnyés Gyula képviselte.

Az egész napos, embert próbáló versenyt követően Bense Lászlónak sikerült a döntőbe jutnia vadászreflex íj kategóriában, a 4. legjobb eredménnyel. Lacinak ez volt az első Országos Bajnoksága. Lehet, hogy a tapasztalat hiánya, vagy az a zavaró körülmény hogy a döntőt az M4 tévé élőben közvetítette, a döntőben egy helyet visszaesett a ranglétrán, de így is kiváló eredménnyel, az 5. helyen zárta a versenyt.

A következő eredmények születtek:

Bense László Országos és Nemzeti Bajnoki 5. helyezést ért le vadászreflex íj kategóriában.

Pusztai íj kategóriában Dinnyés Gyula 67 %-os teljesítményével a 8. helyen zárta a versenyt, mindössze 2 % teljesítménykülönbséggel lemaradva az első helyezett eredményétől.

Szeibert Imre a mezőny elején, 61,27 %-os teljesítményével a 21. helyet szerezte meg.  Ezek a minimális teljesítményszázalék-különbségek érzékeltetik a verseny szoros mezőnyét.

Kiss János az Országos Bajnoki 41. helyet tudhatja magáénak.

Kis Mónika
 

Kövessen minket a Facebookon is!