Helyi hírek 2017. október 5. 10:30 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

Biztonságosan az interneten is

Képgaléria
Biztonságosan az interneten is
Bűnmegelőzési tanácsadást tartottak a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának előadói az idősek világnapja alkalmából október 3-án, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban. „Virtuális biztonság – idős korban is. Bűnmegelőzési tanácsok a virtuális és a valós világ veszélyeinek elkerüléséhez” című előadásukban az internetezés veszélyeire hívták fel a figyelmet.

A napokban fennállásának 120 éves évfordulóját ünneplő megyei könyvtár rendszeresen indít nyugdíjasok részére az internetes világ megismertetését célzó tanfolyamokat, melynek részeként visszatérően kapnak a hallgatók bűnmegelőzési tanácsokat.

Az interaktív program során Madari Róbert c. r. alezredes és Pestiné Zélity Brigitta c. r. őrnagy az általános prevenciós tanácsok mellett bemutatták a kibertérben barangoló időskorúakat is fenyegető veszélyforrásokat, azok megelőzési lehetőségeit. A bűnmegelőzési tárgykörű délelőtt további részében a termékbemutatónak, egészségügyi szűrővizsgálatnak álcázott csalások veszélyeiről, a 112 általános segélyhívó működéséről, annak szabályos használatáról kaptak információkat a hallgatók.


Tanácsok a közösségi oldalak biztonságos használatához:

„Erős” jelszavak használata

Ezt az alapvető szabályt nem pusztán a közösségi média, hanem minden online felületre csatlakozásnál érdemes betartani. A kis- és nagybetűket, speciális karaktereket, számokat is tartalmazó hosszú jelszavak nagyobb védettséget nyújtanak, azonban ezek használata sem javasolt több helyen. Az interneten elérhetők, választhatók jelszókezelő programok vagy jelmondatok is.


Adatvédelmi beállítások ellenőrzése

Egy új profil létrehozása során a legfontosabb a személyes adatokkal kapcsolatos beállítások biztonsága. Javasolt ellenőrizni, hogy a bejegyzéseket csak azok a személyek, csoportok lássák, akiknek szánták a tartalmat. A profilok részletes adataiba idegenek számára nem javasolt betekintést engedni, így az online bűnözők sem tudják felhasználni az adatokat a jelszavak kitalálásához, vagy ami még rosszabb, a személyazonosság duplikálásához, „ellopásához”. Ellenőrizzék rendszeresen a beállításokat, mivel a szolgáltatók időnként megváltoztathatják azokat.


Gondolják át kétszer is, hogy mit tesznek közzé

Amennyiben illetéktelenek ártó szándékkal jutnak adatokhoz, annak ellenére is kikerülhet az internetre egy képernyőfelvétel egy-egy profilról, hozzászólásról, üzenetváltásról, ha az adatok kezelése biztonságos és helyesek a beállítások. Ezért érdemes alaposan átgondolni, hogy mit és hogyan teszünk közzé a közösségi felületeken. Egy vélemény, üzenet, kép vagy videó – ha egyszer a világhálóra került – az később nem, vagy nehezen vonható vissza.


Legyenek kétkedők, sok a netes átverés

Általános szabály, hogy ami túl jó, hogy igaz legyen, az általában átverés. Így ha valaki új autót, számítógépet, vagy okostelefont ajánl valamilyen személyes adatért - születési hely, idő, személyi igazolvány száma - cserébe, az szinte biztosan csapda. Ezeket az adatokat ne adják ki, illetve mielőtt másra bízzák, győződjenek meg az ajánlat vagy a személy hitelességéről.


Kerüljék a neten az idegeneket!

Egy csinos hölgy vagy úr üzenetet küldött valamelyik közösségi felületen? Ha nem ismerik az illetőt, nem találkoztak még vele, legyenek nagyon óvatosak. A kibertérben sok a rejtőzködő, illetve a hamis személyazonossággal rendelkező egyén, akik másokat manipulálnak, és olyan dolgokra veszik rá a felhasználókat, melyeket higgadt gondolkodás után nem tennének meg. Ha biztonságban szeretnének lenni, akkor csak olyan embereknek engedélyezzék, hogy kapcsolatba léphessenek Önökkel, akiket személyesen is ismernek.


Frissítsék rendszeresen szoftvereiket és ügyeljenek eszközeik biztonságára!


Áldozattá válás megelőzése az egészségmegőrzéssel kapcsolatos termékbemutatókon:

Tájékozódjanak a termék áráról más árusítóhelyeken is vagy az interneten!

Abban az esetben, amikor a termékről nem valós tényeket állít az eladó, felmerülhet bűncselekmény elkövetése. Fontos tájékozódni az eladásra kínált termékről, valóban alkalmas-e a kívánt hatás elérésére, segíti-e az egészség megőrzését, javítását.

Az eszközök, termékek forgalmazása legtöbbször termékbemutatókon, házalással, illetve telefonos megkeresés során történik. A telefonáló sok esetben egészségügyi szűréssel egybekötött tájékoztató rendezvényre hívja meg az érintettet. Ekkor felmérik a látogatók egészségi állapotát, majd az egészség megőrzésére alkalmas eszközöket kínálnak megvételre.

A termékbemutatók, valamint az állapotfelmérések során az eladók nagyon meggyőzőek, céljuk rávenni a vevőket, hogy döntésüket gyorsan és ott helyben, nyomás alatt, kellő átgondolás nélkül hozzák meg.

Nagyon fontos, hogy a vásárlás elhatározása előtt azt jól gondolják át, tájékozódjanak. Nem kötelező ott helyben döntést hozni, és semmilyen egyéb nyomással nem lehet ráhatást gyakorolni a vevőre.

Az eladó köteles közérthetően tájékoztatást adni a termékről és a szerződéssel összefüggő kérdésekről.

Amennyiben szerződéskötésre kerül sor, de meggondolták magukat, vagy észlelték, hogy esetleg nem valós tájékoztatást kaptak, illetve a termék nem felel meg a leírásnak, akkor a vevőt, a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet szerint elállás és felmondási jog illeti meg.

A házalással kínált termékek esetében legyenek alapvetően bizalmatlanok! A felkínált termékek az esetek többségében nem megfelelő minőségűek, használhatatlanok. A házalásokhoz, illetve a házalással elkövetett csalásokhoz egyéb bűncselekmények is kapcsolódhatnak, például alkalmi lopások, trükkös lopások, de a betöréses lopások előzetes terepszemléje is megvalósulhat.
 

Kövessen minket a Facebookon is!