Helyi hírek 2017. október 24. 08:30 Forrás: Magyar Nemzet

Mától ingyen függetlenítheti a mobilját

Mától ingyen függetlenítheti a mobilját
Az uniós roamingdíjak júniusi eltörlése után hamarosan újabb kedvező változásnak örülhetnek mától a hazai mobilozók: október 24-étől a szolgáltatóknak ingyen kártyafüggetlenné kell tennie a készülékeket. A szolgáltatók a határozott idejű szerződések lejárta után lesznek kötelesek ingyen feloldani a csomagban adott mobilkészülékek zárolását, min a magán-, mind a vállalati ügyfeleknek.

Maga a korlátozás érthető: a szolgáltatók azért zárolják a csomagban, kedvezménnyel adott mobilokat, mert nem szeretnék, ha ezek idő másik szolgáltatónál kötnének ki. Az Országgyűlés június 15-én elfogadott törvénymódosítása ezen nem is változtat, csak azt mondja ki, hogy a hűségidő lejárta után viszont már ne lehessen pénzt kérni ezért.

A három szolgáltatónál eddig is különböző áron lehetett elvégeztetni a függetlenítést. A Telekomnál 15 ezer forint volt; a Telenornál feleennyi; a Vodafone-nál pedig a szerződéskötés idejétől függ, egy éven belül 20 ezer, a második évben 10 ezer, utána 2500 forintba került.

A Magyar Nemzet megkereste a három szolgáltatót, hogy mit szólnak a változáshoz:

  • A Telekom későbbre ígért tájékoztatást, de közölték, hogy meg fognak felelni az új szabályozásnak.
  • A Telenor szerint a változás nem fog gondot okozni, eddig is elvégezték a függetlenítést, most majd nem kérnek érte pénzt. A nem csomagban árult mobilokon is marad alapból a korlátozás, de ezeket kérésre bármikor ingyen feloldják.
  • A Vodafone-nál eddig is maga az ügyfél végezte el a függetlenítést, ehhez kódot kapott, és ez ezután is így lesz. Az eljárás így hetekig elhúzódhat.


     

Kövessen minket a Facebookon is!