Helyi hírek 2017. október 6. 12:00

Szakértőnktől – Otthon Melege Program

Szakértőnktől – Otthon Melege Program
Mint arról már több ízben beszámoltunk, hétfőnként 9 és 16 óra között a félegyházi polgármesteri hivatal tárgyalójában tart fogadónapot Őze József Péter, a Széchenyi Programiroda tanácsadója. A szakértőt ezúttal az Otthon Melege Program aktualitásairól kérdeztük.

A természetes személyek számára elérhető pályázati lehetőségről fontos tudnia az érintetteknek, hogy az Otthon Melege Programban az energiahatékonyság javítására október 15-éig lehet pályázni. A támogatható tevékenységek körébe tartozik a hőtermelő berendezés(ek) cseréje új kondenzációs gázkazánra illetve gázkonvektor(ok)ra; a meglévő fűtési rendszer hőleadóinak és/vagy csőhálózatának korszerűsítése szükség szerinti kialakítása; a járulékos munkálatok (kéményátépítés/kialakítás, fűtési- és használati melegvíz ellátó rendszer átalakítás, vezérlés kialakítása); továbbá az energetikai tanúsítás/számítás, tervezési, engedélyeztetési és egyéb, az átvétellel kapcsolatos szakhatósági költségek, a tulajdoni lap költsége. A támogatás maximális mértéke az elszámolható bruttó költségek 40 százaléka, de maximum 700 ezer forint. azaz hétszázezer forint.

A természetes személyek mellett társasházak, lakásszövetkezetek is élhetnek a lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel lehetőségével. Ez esetben a támogatható tevékenységek körébe tartozik a nyílászáró csere, hőszigetelés, fűtési és/vagy használati melegvíz rendszerek korszerűsítése, világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása, megújuló energia alkalmazása (pl.: napelem, napkollektor, pelletkazán, hőszivattyú.) A beruházási költségeken túl elszámolhatók a projekt-előkészítési tevékenységekkel, így a tanulmányok, tervek, épületenergetikai tanúsítványok, nyilvánosság biztosítása, projektmenedzsmenttel összefüggő ráfordítások is.

A hitel összege természetes személy kölcsönfelvevő esetén minimum 500 ezer, maximum 10 millió forint. Társasház és lakásszövetkezet kölcsönfelvevő esetén pedig társasházi és lakásszövetkezeti lakásonként minimum 500 ezer, maximum 7 millió forint. Önerő: minimum 10 százalék, kamat: 0 százalék.

A pályázatokkal kapcsolatban keressék Őze József Pétert! A fogadónapon való részvétel díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A bejelentkezés óránként lehetséges, az alábbi telefonszámon: 06/20 380-8710

 

Kövessen minket a Facebookon is!