Helyi hírek 2014. június 27. 06:51

Kurultájra várva

Kurultájra várva
Büszkék lehetünk arra, ahonnan jöttünk – erről is szól a Kárpát-medence legnagyobb, 3 napos hagyományőrző ünnepe

Augusztus 8-9-10-én kivételezett helyzetbe kerül Bugac, a község immár 3. alkalommal adhat otthont a magyar összefogás legnagyobb ünnepének, a Kurultájnak. 27 nép mutatja majd be saját kultúráját a település és a térség életében is meghatározó rendezvényen. Felépül a világ legnagyobb jurtája, a résztvevők élő, sztyeppei lovasviadalon csapnak össze, és több más látványosság, érdekesség is várja a látogatókat – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Kurultáj fővédnöke elmondta, hogy az elmúlt esztendőkben népmozgalommá növekedett a magyar őstörténet iránti érdeklődés. A rendezvény hatalmas munkát jelent, a keleti nyitás részének is tekinthető, bizalmi kapcsolatokat épít sajátos módon, a rokon-tudati népek körében.

– 2010-ben még csak reménykedtünk benne, mára bizonyossággá vált, hogy Európa legnagyobb lovas-hagyományőrző rendezvényének neve szorosan összekapcsolódik Bugac községgel – mondta Szabó László, Bugac polgármestere. Már hónapok óta folynak az előkészületek, a település életében, és a térség számára is fontos dolog, hogy itt találkoznak a hagyományőrzők. Egyre nagyobb delegációkkal érkeznek a vendégek, hogy aztán jó hírünket vigyék szerte a világba. – Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a különleges rendezvényt, kóstoljon bele, érezze meg azt a hangulatot, ami a helyszínen tapasztalható.

Rosta Szabolcs, a Katona József Múzeum igazgatója bemutatta az Ősök Sátrában megrendezésre kerülő kiállítást, amely múzeumi szempontból a teljes Dél-Alföld összefogásával, 6 múzeum együttműködésével jött létre. 

Dr. Bíró András Zsolt főszervező a Kurultáj különlegességeiről beszélt: A magyar összefogás legnagyobb ünnepét 111 Kárpát-medencei magyar hagyományőrző csapat valósítja meg. Felépül egy hatalmas jurta-tábor, és a világ legnagyobb jurtája, hagyományos anyagokból. Az itt bemutatott kiállításon a régészet és az antropológia egészíti ki egymást, a bejárattal szemben pedig elkészül egy hatalmas panoráma-festmény, valamint itt tekinthető meg a törteli hun áldozati üst másolata. Régészeti leletek alapján erre az alkalomra elkészül egy hunkori páncélzat rekonstrukciója is. A főszervező elmondta még, hogy mind a 27 ország koncertet fog adni a 3 nap egyikén. A részletes program hamarosan megismerhető lesz a Kurultáj hivatalos honlapján.

A rendezvény a látogatók számára továbbra is ingyenes, táborozási lehetőséget is kialakítanak, normális kemping-körülmények között lehet sátorozni, szimbolikus költségért.

tli

Kövessen minket a Facebookon is!