Helyi hírek 2017. október 6. 14:15

Az 1848–49-es szabadságharc vértanúira emlékeztek

Képgaléria
Az 1848–49-es szabadságharc vértanúira emlékeztek
Az aradi vértanúkra, akiket az 1848–49-es szabadságharc leverése után, az abban játszott szerepük miatt Aradon kivégeztek, Félegyháza valamennyi oktatási, nevelési intézményében megemlékeztek ma. A városi megemlékezés 16 órakor kezdődik a művelődési központban. A Constantinum diákjai reggel a sportcsarnokban gyűltek össze a szomorú múltidézésre.

A Constantinum Színjátszó Köre az október 6-ai iskolai megemlékezésen egy történelmi eseménysort vitt színpadra, amelyet az intézmény tanulóinak és dolgozóinak mutattak be.

Az 1848-49-es szabadságharc leverését követő megtorlás elmondhatatlan traumát, mély lelki sebet okozott őseinknek. Ennek ellenére már 1867-ben sikerült kompromisszumot kötniük a Habsburg elnyomóikkal. A kiegyezés 150 éve köttetett, általa országunk részesévé vált Európa egyik birodalmának. Igaz nem lehettünk teljesen szabadok. Hogy megérte-e megkötni ezt az egyezményt, a rendezőnek nem volt célja megítélni. A jelenetek csupán tükröt akartak mutatni társadalmunknak a színpadon megjelenített szerepeken keresztül.
Ma is vannak közöttünk eszméikért küzdő és meghaló hősök, a helyzetet józanul megítélni képes kompromisszumkeresők, valamint megalkuvó képmutatók egyaránt. A színjátszósok három oldalról igyekeztek bemutatni ezt az igen ellentmondásos korszakot: az osztrák, valamint a magyar vezetői körök részéről, továbbá egy faluban elő társaság szemszögéből. A különböző jeleneteket egy közös, nyomasztó emlék kötötte össze: az Aradon és Pesten történt kivégzések.

 

Kövessen minket a Facebookon is!