Helyi hírek 2017. október 11. 16:30

Kapcsolatot épített és tekerőlantozott a norvég nagykövet - videóval

Képgaléria
Egy gyors tekerőlant lecke is belefért Vas Lászlótól Olav Berstad norvég nagykövet félegyházi látogatásába, amikor programja utolsó állomásaként a Petőfi házzal ismerkedett Őexcellenciája.

A diplomatát Csányi József polgármester, Balla László és Rosta Ferenc alpolgármesterek, Dósai Bence kabinetvezető, dr. Faragó Zsolt jegyző, továbbá önkormányzati képviselők fogadták a városházán október 10-én. A Norvég Királyság legfőbb diplomáciai testületének képviselőjét és kíséretét a szecessziós városháza gyönyörű dísztermében a norvég himnusz és a félegyházi fanfár fogadta, a Kiskunfélegyházi Ifjúsági Fúvószenekar előadásában.

A vendégeket Csányi József polgármester köszöntötte, majd Kiskunfélegyháza és térsége gazdasági, oktatási és kulturális adottságait, múltját és lehetőségeit ismertette egy kerekasztal beszélgetés keretében. A megbeszélésen jelen volt Milan Kuncir, a félegyházi székhelyű NT Kft. ügyvezetője is.

– Fontosnak tartjuk a város értékeinek bemutatását, népszerűsítését Európa és a világ országaiban – hangsúlyozta a polgármester, utalva arra, hogy 2014 óta számos delegáció járt Félegyházán. A városvezetés vendégül látta ez idő alatt többek között Marie-France André belga nagykövet asszonyt, Niclas Trouvé svéd nagykövetet, és Kosuge Junichit, Japán rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövetét. A polgármester szerint a városvezetés minden rendelkezésre álló eszközzel támogatni szeretné a gazdaság helyben érdekelt szereplőit abban, hogy értékteremtő tevékenységüket képesek legyenek itt, a térségben tovább fejleszteni. Ehhez az egyik út lehet az export lehetőségek felkutatása és kiaknázása. Mindemellett továbbra is nyitott a város a potenciális befektetők felé, és ezt aligha lehet hatékonyabb módon kifejezésre juttatni, mint a nagykövetségek segítségével – tette hozzá a polgármester.

Olav Berstad köszönetet mondott a szívélyes fogadtatásért, hogy megismerhette Félegyházát és a régiót, amire szerinte nagyon büszkék lehetnek az itt élők. Mint elmondta: sok információval gazdagodott a látogatás során a történelmi és kulturális örökségről és az üzleti lehetőségekről is. Ez azért is fontos, mert egymás megismerése az üzleti kapcsolatok elmélyítéséhez vezető út. A norvég nagykövet nem tett ígéretet nagy üzleti lehetőségekre, de arra igen, hogy továbbítja Oslo felé az itt tapasztaltakat, kitérve a mezőgazdasággal és az iparral kapcsolatos üzleti lehetőségekre is. Például a félegyházi régióban kínálkozó hal tápanyag exportálására. Olav Berstad hangsúlyozta: Norvégia nem része ugyan az Európai Uniónak, része azonban az európai gazdasági térségnek. Mint fogalmazott: 1980 óta dolgozik a norvég kormány szolgálatában, mint diplomata, és látja, hogy az emberek közötti kapcsolatok kiemelkedően fontosak üzleti szempontból is. Ezért is kiemelten nagy jelentőségűek a félegyházihoz hasonló látogatások.

Tóth Timea

Fotók: Fantoly Márton

 

Kövessen minket a Facebookon is!