Kultúra 2017. október 12. 13:30

A Könyvek klubja olvasókörben élmény az olvasás

Képgaléria
A Könyvek klubja olvasókörben élmény az olvasás
Hosszú évek óta ad otthont a Könyvek klubja olvasókörnek a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár. A tagok havonta megvitatnak egy közös olvasmányt, megbeszélik kinek melyik rész tetszett a legjobban, közösen elemzik az adott művet. – Minden alaklommal az olvasmányok szerzőinek életét is boncolgatjuk – mondta el Szabó Imre filozófus, aki 2013 őszétől vezeti az olvasókört. Azóta mintegy 39 kiváló író munkásságával ismerkedhettek meg a résztvevők.

Szabó Imre hozzátette, hogy az összes találkozót próbálja emlékezetessé tenni. Például Sheridan Le Fanu A zöld tea című elbeszélésének megvitatása közben zöld teát kortyolgattak, még jobban fokozva ezzel a családias hangulatot. Emlékezetes volt számukra, amikor a könyvtár Internet Fiesta című rendezvényébe is bekapcsolódtak. Ekkor Bohumil Hrabal Szigorúan ellenőrzött vonatok című kisregényének megbeszélését kapcsolták össze az egyik könyvtáros előadásával, amelyben a művel kapcsolatos interneten található dokumentumok elérhetőségével ismerkedhettek meg a résztvevők. A mű részleteit filmes bejátszásokkal is illusztrálták.  

Az olvasandó műveket rendszerint Szabó Imre, az olvasókör vezetője választja ki. – Igyekszem írónők munkásságának is helyt adni, így idén márciusban Szabó Magda elbeszéléseivel is foglalkoztunk – mondta, majd hozzátette, hogy fontosnak tartotta, hogy egy olyan írónő elbeszéléseit is elemezzék, aki barátai révén Félegyházához is kötődött. A klub vezetője azt tervezi, hogy más Kiskunfélegyházához vagy a Kiskunsághoz kapcsolódó írók munkásságával is megismerkednek a későbbiekben. 

Az olvasókör vezetőjének elmondása szerint a társasági összejöveteleknek körülbelül 7 aktív, rendszeres résztvevője van. A legtöbben a társadalmi problémákat felvető olvasmányokat szeretik, viszont a világirodalom mellett közkedveltek a magyar irodalom novellái, elbeszélései egyaránt.

Szabó Imre szerint az évek folyamán összeszokott tagok szívesen látnak új résztvevőket is körükben, és ha tehetik, minden alkalommal invitálnak is minden olvasni szerető személyt. Nyitottak arra is, hogy alkalmaikhoz diákok is csatlakozzanak.

Egyszer dr. Luchmann Zsuzsanna pedagógus közreműködésével a Kiskunfélegyházi Dózsa György Átalános Iskola irodalom iránt érdeklődő diákjai is részt vehettek az olvasókör egyik alakalmán, amelyen Mikszáth Kálmán A Gavallérok című kisregényét boncolgatták közösen.

Az olvasókör tagjai nyitottak az efféle alkalmakra és az új résztvevők befogadására is.
A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár Facebook-oldalára feltöltött könyvtári programajánlóból pedig már jó előre értesülhetnek a könyvklub soron következő témáiról az érdeklődők.

Ha ön szeret olvasni, és szívesen megosztja gondolatait az olvasmányokkal kapcsolatban, bátran csatlakozhat a Könyvek klubja olvasókör csapatához, ahol élmény az olvasás.

 

Kövessen minket a Facebookon is!