Helyi hírek 2017. október 13. 12:00

Félegyházán tartották meg az Arany János Tehetséggondozó Program tanévnyitóját

Képgaléria
Félegyházán tartották meg az Arany János Tehetséggondozó Program tanévnyitóját
Kiskunfélegyházán tartották meg az Arany János Tehetséggondozó Programban részt vevő intézmények országos tanévnyitóját. A diákok színes műsorral köszöntötték az iskolavezetőket, a vendégeket. Ezt követően a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskolájában megrendezett tanévnyitó szakmai tanácskozássá alakult át. A jelen lévő pedagógusok és szakértők többek között a végzettség nélküli iskolaelhagyás ellen küzdő program sikereiről szóltak, de megfogalmazták a gondokat és további teendőket is.

Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója tanévnyitó beszédében elmondta, hogy Kiskunfélegyházán tíz éve működtetik az Arany János Programot, amelynek során számos sikert értek el. Az elmúlt évek alatt folyamatosan emelkedett a program iránti igény, jelentős diáklétszámot garantálva az intézménynek. Sajnálatos tény viszont, hogy nem csökkent az érintett hátrányos helyzetű családok száma.

Jelenleg országosan mintegy háromezer diák tanul az Arany János Tehetséggondozó Programban, amely tizenhét éve indult a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatásának céljával. A felmérések szerint ugyanis a kistelepülésekről származó diákok elfogadhatatlanul kis arányban jutnak be a felsőoktatási intézményekbe. Mindez szűkíti az értelmiség utánpótlásának bázisát, így súlyosan veszélyezteti a tudásalapú társadalom kialakulását. A települési különbségek felerősödése pedig tovább rontja a leszakadó térségek és az ott élő emberek kilátásait – tette hozzá a főigazgató.

Az Arany János-program egyik fő célja a végzettség nélküli iskolaelhagyás visszaszorítása. – A statisztikák szerint hazánkban az uniós országokhoz képes tovább emelkedett azoknak a diákoknak a száma, akik végzettség nélkül hagyják el az iskolát. Ezáltal viszont csökken az elsődleges munkaerőpiacon való elhelyezkedési lehetőségük – mondta el a tanévnyitón Orbán Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának osztályvezetője.

Az eddigi tapasztalatok szerint a tehetséggondozó programban részt vevő diákok a kiinduló helyzethez viszonyítva országosan is nagyon jó eredményeket érnek el. A továbbtanulás és az ECDL-vizsga sikeressége meghaladta a 90 százalékot, a gépkocsivezetői jogosítványt szinte valamennyien megszerezték, és van olyan iskola, ahol átlagban egynél több nyelvből tesznek sikeres nyelvvizsgát.

s. r.

 

Kövessen minket a Facebookon is!