Kultúra 2017. október 17. 09:30

Móra Ferenc kulturális tevékenységét ismertették jeles előadók a múzeumban

Képgaléria
Móra Ferenc kulturális tevékenységét ismertették jeles előadók a múzeumban
A Móra Fesztivál rendezvénysorozat záró eseményén, október 14-én a Kiskun Múzeumban tisztelegtek előadással a város szülötte, Móra Ferenc munkássága előtt. Kovács-Krassói Anikó muzeológus és dr. Medgyesi Konstantin tudományos igazgató-helyettes „Móra, mint kulturális szervező” címmel tartott előadásban méltatta az író tevékenységét. A szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársai Móra múzeumigazgatói és kultúraszervező, mecénási tevékenységét hangsúlyozták, akit száz esztendeje, 1917-ben neveztek ki a szegedi kultúrpalota és múzeum élére.

Móra munkásságáról elmondták, hogy különleges, innovatív egyéniség volt, sok új dolgot valósított meg a múzeumban és Szeged városában. Lelkesen folytatta Tömörkény István munkáját, és kiteljesítette elődje elképzeléseit, megújította a múzeumi munkát. A szegediek mint könyvtárost, gyűjteménykezelőt, múzeumigazgatót, régészt és a város kulturális mecénását tartják számon.

Éppen ezért a Múzeumban október 27-én Móra-konferenciát szerveznek, 28-án pedig Móra-maratont, ahol a könyveiből olvasnak fel részleteket a megjelentek.

A Móra Fesztivál záró rendezvényén délután zenés-mesés alkotóműhely várta az érdeklődőket Fekete Beatrixszal és Vas Lászlóval, majd Móra-séta indult Mészáros Márta múzeumigazgató vezetésével. A séta során Móra Ferenc gyermekkori helyszíneit látogatták meg, ahol érdekes történetekkel is megismerkedhettek.  

s. r.

 

Kövessen minket a Facebookon is!