Kultúra 2017. október 15. 11:30

Félegyházi diákok 1956-os röplapjai

Félegyházi diákok 1956-os röplapjai
Ahogy visszaemlékezésekből és a levéltárban megőrzött bírósági peres iratokból kiderül: az 1956-os forradalom eseményeibe félegyházi diákok is bekapcsolódtak. Szerepük különösen a forradalom leverése utáni időszakban vált jelentőssé, amikor maguk készítette röplapokkal, falragaszokkal próbálták ébren tartani a forradalmi lángot, élesztgetni az orosz megszállókkal szembeni ellenállás tüzét.

Ebben legaktívabb szerepet az akkori Petőfi Gimnázium harmadikosai vállaltak. A fiatalok vagy maguk által kitalált, vagy a Szabad Európa Rádióból vett szlogenekkel, jelmondatokkal tiltakoztak a szovjet beavatkozás és az általa hatalomra segített Kádár-kormány ellen. A gimnazisták a titokban készített röpcédulákat sötétedés után ragasztották ki a város forgalmasabb pontjain lévő üzletek kirakataira, házak ajtaira,
ablakaira. Az egyik diákot azonban „munka közben” tetten érték és bekísérték a rendőrségre.

Útközben leszedették vele az összes addig talált falragaszt és ezeket tárgyi bizonyítékként a peres iratokhoz csatolták, így maradhattak fenn az utókor számára. A sokszor csak egy mondatot, de gyakran verset, vagy rajzot is tartalmazó röplapok szerzősége ma már nem állapítható meg pontosan, de tartalmuk jól tükrözte az akkori fiatalság véleményét a rendszerről:

„Gerő, Kádár egyre megy, egyik kutya, másik eb.” „Ki az ország legnagyobb fakírja? Kádár János, mert két hete ül a szovjet szuronyok hegyén.” „Éljen a nép és a haza! Oroszok menjetek haza!” „Kutyaugatás nem hallatszik az égbe, magyar néphez Kádárnak beszéde.” „Passzív ellenállás a kormány ellen!” „Szovjet tudósok szerint a szabadság fekélye ellen legjobb orvosság a szibériai ólombányák áldott levegője.”

         Ónodi Márta



 

Kövessen minket a Facebookon is!