Egészségügy 2017. november 2. 09:30

Új gyakorlat az egészségügyben

Új gyakorlat az egészségügyben
November 1-jén elindult az egészségügyben az úgynevezett elektronikus egészségügyi szolgáltatói tér (EESZT), és 2018. december 31-éig párhuzamosan működik a régi rendszer mellett. Így lesz idejük megszokni a betegeknek az újdonságokat. Az új rendszer előnyei közé tartozik az időtakarékosság, a csökkenő adminisztráció és az egészségügyi adatokhoz való könnyű, gyors és pontos hozzáférés.

Fotó: illusztráció

Az EESZT ugyanis tárolja a betegéletutakat, vagyis az elvégzett kezeléseket, az ambuláns lapokat, a kórházi zárójelentéseket, leleteket, továbbá a vizsgálati eredményeket (vér, MRI, CT, röntgen leletek). Így az orvos egyetlen kattintással meg tudja nézni a beteg papírjait anélkül, hogy az iratok ténylegesen a betegnél lennének, és még „elektronikus konzíliumra” is lehetőség van az orvosok között.
A papíralapú beutalókat is elektronikus beutaló váltja fel, amit helyben töltenek majd le az EESZT-ből.

Ugyanebben az időpontban bevezetik az elektronikus recepteket is. Ez a gyakorlatban úgy történik, hogy – mint eddig is – felkeressük az orvost, aki a felírt recepteket feltölti az EESZT-be. 2018. december 31-éig még a hagyományos papír alapú vényt is kérheti a beteg, ha ezzel nem él, csak felírási igazolást kap. A gyógyszertárban ezután is bárki bárkinek a gyógyszerét kiválthatja a hagyományos vénnyel, vagy az orvosnál kapott felírási igazolással. Ha nincsenek nála ezek a papír alapú dokumentumok, igazolnia kell magát az új típusú személyi igazolványával, vagy a régi típusú személyi igazolvánnyal és TAJ kártyájával. Ezek felmutatását követően megkaphatja az előzőleg felírt gyógyszereket. Tehát az EESZT-be feltöltött vényt az ország bármelyik gyógyszertárában kiválthatjuk recept nélkül is, miután magunkat igazoltuk.

Emellett a beteg minden vele kapcsolatos egészségügyi történést nyomon tud követni, ha az Ügyfélkapun át belép az információs rendszerbe. A betegéletút, e-beutalók, e-receptek mellett itt van lehetőség az önrendelkezésre is, ami azt jelenti, hogy a betegnek joga van korlátozni a saját adataihoz való hozzáférést, azaz itt beállíthatja, hogy azokat – vagy azok egy részét – ki mikor ne láthassa.
 

Kövessen minket a Facebookon is!