Egészségügy 2017. október 19. 18:15

Új fejezet a város életében: Egynapos sebészeti ellátás indult a félegyházi kórházban - videóval

Képgaléria
Új korszak kezdődött a kórház életében október 17-én, amikor a sebészeti ellátás felszámolása után hét évvel ismét üzembe helyezték a műtőket és beteget operáltak. A teljesen megújult, korszerű, egynapos sebészeti ellátást nyújtó osztály működésével újraindult az aktív betegellátás a félegyházi kórházban. Az osztály megnyitását jelentő első műtéteket dr. Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár, valamint dr. Lénárt Endre, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató-helyettese végezte, akik annak idején itt, a városi kórházban együtt kezdték sebészi pályafutásukat.

2010. szeptember 30-a egy korszak szomorú lezárása volt. Ez volt az a nap, amikor az utolsó műtétet elvégezték a félegyházi kórház sebészetén, teljesen megszüntetve ezzel az aktív betegellátást, és jelentősen megcsorbítva a helyi egészségügyi ellátást. A történtek akkor sok ember szemébe csaltak könnyet, hiszen ez a döntés a környéken is elismert családias hangulatú ellátást, szakmát és szakembereket vett el a félegyháziaktól.

Most – pontosan hét évvel és tizenhét nappal később – ez a korábban elvesztett funkció egy pályázat részeként újjáéledhetett. A régi sebészet helyén, a kórház második emeletén egy 21. századi, modern és tágas új osztály épült, és egynapos sebészeti ellátással egészült ki a meglévő korszerű járóbeteg-ellátás. Mindez a város és a vonzáskörzete lakossága számára magas szintű egészségügyi ellátás feltételeit teremti meg.

Az osztály indulásának napján, október 17-én az első műtétekre is sor került két Félegyházáról elsodródott szakember, dr. Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár, és dr. Lénárt Endre, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató-helyettese közreműködésével, akik – személyes kötődésüket is reprezentálva – aktív részesei voltak az eseménynek.

– Az első egynapos sebészeti műtéti napon sebészként magunk is részt vehettünk a műtéti programban. Ez azért is nagy jelentőségű számunkra, mert 1994. október 3-án dr. Lénárt Endre kollégámmal ugyanígy együtt kezdtünk el dolgozni a kiskunfélegyházi sebészeti osztályon. Bár az élet elragadott bennünket, de most nagy öröm számunkra, hogy újra itt lehetünk ennél a komoly mérföldkőnél – mondta el dr. Mészáros János a megnyitó alkalmából megrendezett sajtótájékoztatón. A helyettes államtitkár azt is hozzátette, hogy a működéshez szükséges feltételek és a stabil működéshez szükséges erőforrások megteremtését a jövőben is támogatja. Ahogy már 2010 után, a reményvesztettség idején is bízott és tett azért, hogy a félegyházi kórházban visszaálljon a sebészet és az aktív betegellátás, az intézmény pedig visszanyerje szerepét a régióban.

Dr. Körtvélyessy András főigazgató-helyettes is bemosakodott, és műtős ruhát öltve személyesen vett részt a kórház életében jelentős eseményt képviselő első műtéteken. – Az egynapos sebészet megszületése számos beavatkozás elvégzésének lehetőségét adja vissza – nyilatkozta lapunknak, majd hozzátette, hogy a nagyobb műtéteket az optimális működés érdekében továbbra is a központok végzik. Azok viszont a tehermentesítés következtében hatékonyabban, rövidebb várakozási idővel tudnak a jövőben dolgozni.

A műtők felújítására és az egynapos sebészet létrehozására elnyert pályázatnak köszönhetően 1,3 milliárd forintból gazdálkodott az intézmény. A beruházás keretében a meglévő két műtő megújult, ezekhez kapcsolódóan kialakítottak egy megfigyelő helységet, és egy 12 ágyas osztályt, háromágyas kórtermekkel.

– Amit tudtunk megmentettünk, felújítottunk a régi eszközökből, de zömében újakat vásároltunk. Egyelőre nyolc főállású dolgozóval indultunk, és egy műtőt üzemeltetünk, de ahogy sikerül a megyei kórház kapacitásának egy részét átvenni, a személyi létszámot is növelni fogjuk – mondta el a főigazgató-helyettes.

Az ellátás körében olyan beavatkozásokat tudnak majd végezni, amelyek után a beteg 24 órán belül elhagyhatja a kórházat. Első körben ortopédiai, traumatológia, bőrsebészeti és urológiai műtéteket szerveznek, ami később szemészeti, és szüléssel nem összefüggésben lévő egynapos nőgyógyászati műtétekkel is kiegészülhet. Az operációkat egyenlőre csak bizonyos napokon végzik, előjegyzés alapján. Ezzel párhuzamosan aneszteziológiai szakrendeléssel is bővül a repertoár, ami heti egynapos rendelési időben kifejezetten a műtét előtti kivizsgálást szolgálja.

A fejlődés nem a régi értelemben vett aktív kórház visszaállításáról szól, hanem gazdasági szempontból is előnyös. Az új ellátási forma pedig egyértelműen a betegek érdekeit tartja szem előtt. Ezzel a félegyházi városi kórház rehabilitációs szakkórházként és emelt szintű szakrendelő intézményként látja el feladatait.

– Ez a megújulás a kórház és a város életében is mérföldkő, amely egy példaértékű együttműködés eredményeként született meg. Az egynapos sebészeti műtéti eljárások visszaállítása mellett célunk, hogy a sürgősségi betegellátás is visszakerüljön Kiskunfélegyházára, helyreállítva az intézmény valós kórházfunkcióját, és kárpótolva a félegyháziakat – hangsúlyozta Csányi József polgármester. A város első embere kitért arra is, hogy a fejlesztések ezzel nem állnak meg: olyan további lehetőségek előkészítésén dolgoznak, amelyek tovább javíthatják az emberek komfortérzetét a betegellátás területén.

– Kiskunfélegyháza sikerre van ítélve, és nem csak azért, mert jó az elhelyezkedése és szerencsések az adottságai, hanem azért is, mert olyan lokálpatriótákkal van megáldva, mint dr. Mészáros János, és dr. Lénárt Endre, akik dr. Körtvélyessy Andrással együtt szívügyüknek tekintik a kórház jövőjét.

K. G.

Fotók: Kiss Gabriella, Ujvári Sándor, Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!