Helyi hírek 2017. október 21. 12:30

Az oktatás helyzetéről tartott fórumot a DK helyi szervezete

Képgaléria
Az oktatás helyzetéről tartott fórumot a DK helyi szervezete
– Az oktatásnak sürgős változtatásra van szüksége, mert az állapot, amelyben ma van, az nem csak rövid távon okoz nagy károkat, hanem 20-30 évre előre is tönkre teszi az országot. Éppen ezért azt kell mondanom, hogy ez a helyzet nem jó, sürgősen változtatni kell rajta – állította Arató Gergely, a DK szakpolitikusa a kiskunfélegyházi szervezet fórumán.

Megállapításának alátámasztására Arató Gergely elmondta, hogy a jelenlegi oktatási rendszer csökkenti gyermekeink esélyeit. Egy jól működő országban az oktatás nem pártpolitikai kérdés. Éppen ezért szomorú, hogy ennek az ágazatnak a működését ma a politika, a kormánypolitika határozza meg. Elvették az iskolákat az önkormányzatoktól, elvették a pedagógusoktól, szülőktől és diákoktól. Létrehoztak egy központosított adminisztratív rendszert, amely nem hagyja, hogy az oktatás a saját szempontjai szerint működjön. Ehelyett időnként ostoba, káros szabályokat kényszerít rájuk. Az egyik ilyen a 16 éves tankötelezettség bevezetése. Ennek köszönhetően nagyon sok fiatal úgy kerül ki az iskolából, hogy nincs befejezett végzettsége, nincs szakmája, olyan tudása, amellyel tovább tanulhatna. Ebből adódóan az életük nagyon nehéz lesz, és nagyon nagy veszteség éri az országot is, hiszen ők nehezen tudnak elhelyezkedni a munkaerő piacon.

A másik súlyos probléma a középiskolai, érettségit adó férőhelyek szűkítése, miközben minden szülő azt szeretné, hogy gyereke továbbtanulhasson. Egyetemre kerüljön, vagy jó szakmát tanulhasson – mert ma már sokszor ehhez is érettségi szükségeltetik.

A harmadik probléma az egyetemekkel és főiskolákkal kapcsolatos. Egyre több diák van, aki úgy érzi, reménytelen a magyar felsőoktatásban olyan diplomát szerezni, amilyet szeretne. Ez az egyik oka annak, hogy a fiatalok közül egyre többen vándorolnak el külföldre, hogy ott tanuljanak,  olyan végzettséget szerezhessenek, amit hasznosítani tudnak és kedvükre való – tette hozzá Arató Gergely.

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!