Kultúra 2017. október 19. 07:30

Könyvtársarok - Nemzeti ünnep

Könyvtársarok - Nemzeti ünnep
Az előttünk álló hétvége egy nappal hosszabb lesz, hiszen hétfő, október 23-a nemzeti ünnep az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének emlékére. Az 1990-es évektől e témában sorra látnak napvilágot a tudományos művek, visszaemlékezések és naplók.

A középiskolások haszonnal forgathatják a Kérdések és válaszok ismeretterjesztő sorozat 1956-ról szóló kötetét, mert a benne helyet kapó írások felvázolják az előzményeket és a háttérben zajló eseményeket, a legfontosabb mozzanatokra koncentrálva dióhéjban foglalják össze a történteket. Megtudhatják, hol maradt az amerikai segítség, hívta-e valaki a szovjet csapatokat, vagy mit csinált Déry Tibor a börtönben.

A Forradalom! 24 megtalált történet című könyvben személyes naplóbejegyzések, levelek, memoárok, versek, falfeliratok és rajzok találhatóak. A kötet előkészítését egy felhívás előzte meg, amelyben a Magyar Nemzeti Levéltár arra kérte a lakosságot, adják át ’56-hoz kapcsolódó dokumentumaikat. Érkezett megannyi személyes kincs, amelyből 24-et ismerhetünk meg, többek között négy félegyházi gimnazistáét is, Fekete Pálét, Kóbor Györgyét, Barna Rezsőét és Dobos Péterét.

Szabó Balázs, a Csengőfrász című önéletrajzi családregény szerzője mindössze 14 éves, amikor a forradalom leverése után egyedül szökött át a vasfüggönyön. Szülei, a színészházaspár Szabó Sándor és Bárczy Kató egy osztrák menekülttáborban találtak rá. A család innen az Egyesült Államokba utazott. E könyv elevenen és érzékletesen számol be a reménytelen ’50-es évekről.


 

Kövessen minket a Facebookon is!