Helyi hírek 2017. október 18. 15:30

Országos Iskolakert-hálózat találkozót tartottak

Országos Iskolakert-hálózat találkozót tartottak
Harmadik alkalommal szervezte meg az Iskolakertekért Alapítvány az Országos Iskolakert-hálózat találkozót, amelynek idén a Lakitelek Népfőiskola adott otthont szeptember 29-én és 30-án. A megnyitón Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte az iskolakertek gondozóit, ápolóit.

Fotó: iskolakertekert.hu

Lezsák Sándor – aki 1969 és 1994 között maga is általános iskolában tanított – elmondta, hogy a gyermekek életre nevelése szempontjából nagyon fontos munkát végez az Iskolakertekért Alapítvány. Megerősítette: az alapítvány kezdeményezését a Lakitelek Népfőiskola a maga eszközeivel próbálja tovább erősíteni, ezért felajánlotta, hogy az iskolakertek kapcsán szakmai verseny, vagy nyári tábor számára kész helyet biztosítani a népfőiskola.

– Minden emberben van tehetség, minden gyermekben van valamilyen képesség, amit ki kell bontani, elő kell hívni, ez a pedagógus, az iskola és az oktatás irányításának a felelőssége – folytatta Lezsák Sándor. – Tehetségtelen gyermek nincs, csak tehetségtelen pedagógus, tehetségtelen iskola és politika, amelyek nem tudnak olyan helyzeteket teremteni, ami előhívja a gyermekben lévő tehetséget, ami sikerélményt nyújt. Évtizedekkel ezelőtt a kevésbé tehetséges gyermekek számára is sikerélményeket adtak a tűzoltóversenyek. Van, aki a matematika helyett más készségben találja meg a tehetségét, azonban azt is kell értékelni.

Örömteli, hogy egyre több iskolában működnek iskolakertek, amelyek korábbi elhagyatottságukból kezdenek újjászületni. Lezsák Sándor szerint olyan egy igazi nevelő-oktató iskola, ahol – ha megoldható – lehetőség van iskolai lovas, úszás, zenei oktatásra, a gyermekek bevonásával iskolai konyha és iskolakertek használatára.

A lakiteleki Eötvös iskolában Szelesné Kása Ilona tanárnő vezetésével működik iskolakert, ahol a növényi festés különböző alapanyagait állítják elő. Az itt tevékenykedő diákok közreműködésére a népfőiskola újjáépülő üvegházában is lesz lehetőség.

Az Iskolakertekért Alapítvány találkozóján nagy hangsúlyt kapott a nemzetközi kitekintés. A műhelymunkákra a "Természettudományos gyakorlatok az iskolakertben" pályázat nyertes iskolakertjei készültek izgalmas gyakorlati bemutatókkal a különböző korosztályok számára.


 

Kövessen minket a Facebookon is!