Egészségügy 2017. október 20. 07:30 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Kórház

Pályázott és nyert a megyei kórház

Pályázott és nyert a megyei kórház
Pályázatot adott be, amelyen vissza nem térítendő támogatást nyert el a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház az Emberi Erőforrás Operatív Program keretein belül meghirdetett, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése által társfinanszírozott „Betegbiztonság növelését célzó komplex infrastrukturális fejlesztések" címen . A támogatással mintegy 197 millió forint értékű beruházás valósul meg a Bács-Kiskun Megyei Kórházban 2017. október 1-je és 2018. szeptember 30-a között.

Európában és hazánkban is az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések és az antibiotikum rezisztencia jelentik az egyik legnagyobb betegbiztonsági kockázatot, és felelősek a legmagasabb fertőző betegségek által okozott halálozásért, illetve komoly közegészségügyi problémát jelentenek. A multirezisztens kórokozók által okozott fertőzések kezelésében szűkülő terápiás lehetőségekkel, súlyosabb kórlefolyással, hosszabb ápolási időkkel és jelentősen magasabb ellátási költségekkel kell számolni. Az elégtelen betegbiztonság nemcsak komoly közegészségügyi problémát jelent, hanem jelentős gazdasági terhet is ró a szűkös egészségügyi erőforrásokra. A nemkívánatos események nagy része megelőzhető lenne a kórházi szektorban, túlnyomó részük ugyanis rendszerjellegű tényezőknek tudható be. Az emberi hibák csökkentésében eredményes eszköz lehet olyan infrastrukturális háttér kialakítása, amely kizárja vagy jelentősen mérsékeli az emberi szubjektumból eredő tévedési lehetőségeket.

A pályázat átfogó, stratégiai célja az egészségügyi dolgozókra nehezedő nyomás csökkentése, a betegellátás minőségének javítása, valamint a betegek és hozzátartozóik elégedettségének növelése.

A projekt megvalósításának fontos célja a megfelelő higiéniás környezet kialakításával a fertőzések, mint másodlagos betegségek kialakulásának csökkentése esetleges lehetőség szerinti megszüntetése a beteg kórházban töltött napjai számának csökkentése és ez által a munkába való visszaállításának elősegítése. Konkrét cél, hogy minden osztályon, minden beteg számára elérhetővé váljon a magasabb színvonalú, biztonságos betegellátás. Továbbá az alábbi infekciókontrollra vonatkozó higiéniai jogszabályok betartása is megtörténjen.

A pályázat a Bács-Kiskun Megyei Kórház betegbiztonsági helyzetét szeretné javítani új rendszerek, eszközök beszerzésén keresztül, amelyek segítenek csökkenteni az intézményben előforduló nem kívánatos események számát. A projekt tehát egy valós, nem csak Magyarországon, de a világ minden egészségügyi intézményében fennálló kiterjedt egészségügyi probléma megoldására irányul, a kórházi eredetű fertőzések számának csökkentésére, minél nagyobb mértékben történő leküzdésére.

Most olyan korszerű betegbiztonságot fokozó eszközöket és berendezéseket szereznek be, olyan új technológiákat alkalmaznak, amelyek nagymértékben csökkentik a kórházi fertőzések kialakulását, az egészségügyi ellátás idejének elhúzódását. A betegbiztonság erősítése az egészségügyi beavatkozások időtartamának lerövidítését eredményezi. A beszerzett eszközök és fejlesztések hozzájárulnak az egészségügyi ellátás hatékonyságának növeléséhez, a szolgáltatás minőségének emeléséhez. A fejlesztés megvalósításának eredménye egyrészt, hogy ezáltal alacsonyabb lesz a fekvőbeteg-ellátás leterheltsége, másrészt pedig csökkennek az egészségügyi kiadások, a betegek hamarabb visszavezethetők a munkaerő-piacra.

A projekt keretében összesen 1125 db kézfertőtlenítéshez használható fali adagolót szerelnek fel a Bács-Kiskun Megyei Kórház három telephelyén, Kecskeméten, Kalocsán és Kiskunfélegyházán. Előbbiek mellett 80 db figyelemfelkeltő színű fali adagoló, emellett 50-50 db zárható vandálbiztos és szenzoros adagoló beszerzése történik meg. A felhívás lehetővé teszi fogyó anyag beszerzését, ezért a projekt keretében összesen 1305 liter alkoholos kézfertőtlenítőszer beszerzését tervezik.

Előbbieken túl szükség van olyan eszközökre, amelyek a páciensek, hozzátartozók, munkatársak számára visszajelzést adnak a fertőtlenítés megfelelőségéről. Lesz majd egy egy webkamerával és USB-csatlakozással ellátott kézfertőtlenítési technika megfelelőségét mérő rendszer mindhárom telephelyen.

Mindezek mellett hiányoznak azok a korszerű levegőfertőtlenítő berendezések, amelyek a kórokozók döntő többségét elpusztítják még a betegekkel való érintkezésüket megelőzően, így nagy segítséget nyújtanak a nozokomiális fertőzések visszaszorításában. A projekt keretében összesen 21 db mobil, kórtermekben használható légtechnikai fertőtlenítő berendezést is beszereznek Kecskeméten.

A fertőtlenítés szempontjából fontos eleme a projektnek két automata endoszkóp mosógép beszerzése, amely zárt vegyszeres technológiával működik. Endoszkóp, fiberoszkóp eszközök mobilizált fertőtlenítését szintén hatékonyan támogatja egy speciális kézi fertőtlenítő asztal beszerzése.

A betegbiztonságot szolgáló higiéniai eszközök beszerzése mellett egységes betegazonosító rendszert építenek ki, amely a lehető legnagyobb mértékben integrálódik a kórház által használt medikai és ápolási rendszer által jelenleg is használt folyamatokba. Az informatikai elemeket is tartalmazó fejlesztések eredményeként a betegazonosítás minősége és pontossága növekszik az ápolási és ellátási folyamatok elektronikus rögzítése által. A dokumentálásához szükséges munkaidő így jelentősen csökken. A rendszer 150 vonalkódolvasóval, 60 vonalkódnyomtatóval, illetve 90 ezer karszalaggal látja el a betegazonosítási folyamatokat a betegregisztráció, az elektronikus adatrögzítés, az egészségügyi beavatkozások, illetve a diagnosztikus területeken.

 

Kövessen minket a Facebookon is!