Helyi hírek 2017. október 20. 11:30

A Rákosi-korszak: 1956 előszobája

Képgaléria
A Rákosi-korszak: 1956 előszobája
Ezzel a címmel tartott előadást Varga Zoltán volt országgyűlési képviselő, újságíró, az orosházi városi könyvtár volt igazgatója. Az előadót és a megjelenteket Rosta Ferenc köszöntötte. – Hogy miért fontos a témáról beszélnünk az október 23-ai megemlékezés felvezetéseként? Természetesen tudom, hogy egy vérbefojtott forradalomra való megemlékezés a magyar történelem tragikus pillanata, és jól be kell vésni azt a nemzet emlékezetébe. De az egymást követő generációk felejtési görbéje sajnos nagyon erőteljes, és egyre kevesebben vannak már azok is, akik cselekvően átélték az eseményeket. Ezért van jelentősége a mai előadásnak – fogalmazta meg az alpolgármester bevezetőjében.

Varga Zoltán előadásának kezdetén elmondta, hogy nem kis gondot jelentett számára a cím kiválasztása.
– Azért, mert a Rákosi- és Kádár-korszakot mesterségesen választották szét. E mögött az a szándék rejlett, hogy bizonyítani tudják a szocialisták, kommunisták, hogy a Kádár-éra mennyire derűs, vidám volt a korábbihoz képest. Azt kell, hogy mondjam, ez nem így volt. A két korszak szinte észrevétlenül úszott egymásba. Csak azok vették észre, akik jobban figyeltek – kezdte mondandóját az előadó.

Az est során Varga Zoltán a magával hozott tudományos téziseket, valamint „szubjektjeit”, életének megélt mozzanatait, családtagjainak a Rákosi-rendszerben elszenvedett viszontagságait ismertette hallgatóságával.  

s.r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!