Helyi hírek 2017. október 23. 18:24

Az 1956-os forradalmi eseményekhez a félegyházi fiatalok is csatlakoztak

Képgaléria
Az 1956-os forradalmi eseményekhez a félegyházi fiatalok is csatlakoztak
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulójára október 23-án a művelődési központban emlékeztek ünnepi műsorral a félegyháziak. A forradalomra, annak félegyházi eseményeire Csányi József polgármester emlékezett. A köszöntő után a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola az „Üdv néked ifjúság!” című összeállítást mutatta be Répa Mónika, drámatanár rendezésében. Közreműködtek a művészeti iskola dráma tanszakos növendékei, valamint hangszeres tanárai. Az emlékelőadást követően a város vezetői, civil szervezetek és pártok képviselői a városházán a Czakó-József emléktáblánál, majd a Hősök Parkjában az 1956-os emlékműnél helyezték el az emlékezés koszorúit.

Emlékezni gyűltünk össze – emlékezni azokra a honfitársainkra, akik életüket adták a szabadságunkért. 1956. október 23-án egyetemisták, munkás fiatalok, gyári dolgozók, értelmiségiek döntöttek úgy, hogy a nemzeti függetlenséget választják az idegen elnyomás helyett.

Ez forradalom volt, a legigazibb értelemben, amelyre büszke lehet minden magyar. Apák és nagyapák adták életüket azért, hogy megszűnjön az elnyomás, a diktatúra, és hogy a magyarok magyar földön, szabadon élhessenek. 1993-ban feloldott, korábban titkosított statisztikai adatok alapján 2652 magyar halt meg a harcokban, húszezernél is több embert börtönöztek be, akik közül sokakat kivégeztek, és közel negyedmillió magyar hagyta el az országot a bizonytalan, de jobb élet reményében.

Az új élet reménye, a sztálini diktatúra megdöntése városunk fiatalságát is magával ragadta. A Petőfi gimnázium harmadéves tanulója, a félegyházi diákmozgalom vezetője Fekete Pál tüntetést szervezett, és versekkel buzdította társait – mondta el ünnepi beszédében Csányi József. Befejezésképpen Fekete Pál verssorait idézte, amellyel a forradalom hősei előtt tisztelgett, és 1957 májusában, a ballagási ünnepségen mondott el:

„Vigyétek szét az iskolából szívetekben a szikrát,

mely a nemrég elhamvadt nagylángból maradt,

amely a nagy Októberért bennünk lobogott.

Vigyétek szét és hirdessétek, ahol jártok mindenütt,

hogy lángra gyúl a szikra még.”

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!