Egészségügy 2017. október 25. 07:30

Hiteles egészségügyi tanácsok az internetről

Hiteles egészségügyi tanácsok az internetről
Nem kétséges, hogy manapság mindenféle “orvosi” tanácsot könnyű megtalálni az interneten. Egy 2013-ban elvégzett amerikai kutatásból egyértelműen kiderült, hogy az internet felhasználók több mint 70%-a legalább egyszer már kutatott egészségügyi témát a világhálón, beleértve betegségeket, orvosi kezeléseket és gyógyszereket érintő témát egyaránt.

Napjainkban az egészségügyi ellátó intézményeken kívül az internet biztosít lehetőséget arra, hogy betegségünkkel és gyógyulásunkkal kapcsolatosan információhoz jussunk. De hol kereshetjük mindezt? Kinek hihetünk? Honnan tudjuk, hogy az információ, amit olvasunk valóban hiteles és naprakész? Hol találhatunk olyan információt, mely segíti gyógyulásunkat és biztosan nem árt?


1. Ellenőrizze az adott weblap szponzorát, anyagilag támogató cégét, vagy személyét!

Tudja meg, ki van az adott orvosi oldal mögött, mielőtt szívesen fogadná a tanácsot! A tiszta marketing (reklám) elkerülése céljából keressen tanácsadó testületet, szakmai szervezetet (logó vagy név az oldalon). Sajnos számos “orvosi weboldal” létezik, amelyek állásfoglalásai egy-egy témában első látásra elfogulatlanságot tükrözhetnek, de lényegében nem más, mint gyógyszercégek által szponzorált tartalom. Ellenőrizzék a webcímeket! Kormányhivatalok által működtetett weboldalak nevében gyakori a “gov”, az egyetemek webhelyében az “edu”, az egészségügyi szakmai szervezetek nevében az “org” rövidítések. Vizsgálja meg mélyebben az Ön által olvasott weboldalt. Tekintse át a szerzői jogról szóló információkat, hogy megtudja, ki áll a webhely mögött.


2. Ellenőrizze a hitelesítő adatokat, forrás/szakirodalom dátumát!

A “hu” és “com” webhely elnevezések esetében javasolt az oldalon megjelent információk, forrás/szakirodalom/felhasznált irodalom megnevezését, dátumát keresni! Az orvostudomány rohamosan fejlődik, ne fogadjunk el olyan tanácsot, amely “elavult”. Nincs szükségünk olyan információkra, amelyek 10 évvel ezelőtt jelentek meg és azóta senki sem vizsgálta őket újra. Keressük a legfrissebb szakmai tanulmányokat, absztraktokat. Kezeljük fenntartással azokat az oldalakat, amelyek önmaguktól “felugranak”! Egy biztos, nem létezik olyan weblap, amely az orvosi vizsgálatot vagy konzultációt pótolná! Ha bizonytalan keresse fel szakorvosát, kérjen személyesen segítséget.


3. Megbízható oldalak használata

Az online gyógyászati információ egyik legbiztonságosabb helye egy olyan szakmai szervezet vagy intézet honlapja, amely az adott betegséggel foglalkozik. Példaként említhető a Magyar Onkológusok Társaságának honlapja (oncology.hu), ahol a tumoros betegségekben szenvedő betegek számára közérthető nyelven tájékoztatást találnak a “Betegeknek” menüpont alatt.

Megbízható, gyermekgyógyászattal kapcsolatos weboldal például a gyermeksos.hu, vagy a gyermekorvostarsasag.hu. Amennyiben más weboldalakat használnak tájékozódás céljából, mindig figyeljenek a fent említett kritériumokra!

dr. Szakács Krisztina

 

Kövessen minket a Facebookon is!