Helyi hírek 2017. október 27. 07:30

Új helyre kerül a „káposzta” - videóval

Képgaléria
Október 26-án, csütörtökön tartotta soron következő ülését a félegyházi képviselő-testület, amelyen többek között egyes köztéri műalkotások áthelyezéséről hoztak határozatot a városatyák.

Befejezéséhez közeledik a „Félegyháza Újjáépül” önkormányzati projekt tervezése, aminek keretében megújulnak a városközpont jelentősebb közterületei, parkjai. Ennek során néhány köztéri művészeti alkotás áthelyezése is szükségessé válik. A városatyák döntését helyi szakértői csoport és a főépítész szakmai állásfoglalása is segítette. A köztéri műalkotások áthelyezésének költségére – néhány kivételtől eltekintve – az elnyert pályázati források fedezik.

A képviselő-testület döntése értelmében a Petőfi-kutatók és Petőfi-fordítók emlékoszlopai jelenlegi helyükről, a Sarlós Boldogasszony Templom kertjéből a felújított templomkert sétányai mellé kerülnek, új temaitka szerint. Az oszlopcsoportból Bem József helyére kerül Sir John Boxring emléktáblája, a Bem emléktábla elhelyezéséről pedig később születik döntés. Ez a megoldás a főépítész szerint azért is támogatható, mert az emlékoszlopok új jól érzékelhetők lesznek, és erősítik a sétány erejét is. A Bem tábla áthelyezése azért is indokolt, mert az nem illeszkedik a tematikába.

A csobogó díszkút, vagy közismert nevén „káposzta”, a Petőfi térről a dr. Holló Lajos és az Oskola utca találkozásánál lévő háromszög alakú parkba kerül, s ezzel – szakértői vélemény szerint – egyfajta szervező erő, találkozóhely születhet itt. A főépítész javaslata szerint az elhelyezés előtt a teljes közterületet rendezni kell megfelelő burkolt és zöldfelületek létrehozásával.

Az Ereklyés Országzászló a jelenlegi helyéről mintegy 15 méter távolságra, a városháza déli tengelyébe kerül. Ezen kívül áthelyezik a TOP-projekt kapcsán többek között az Európa ivókutat, Bem József, Petőfi Sándor és Kossuth Lajos mellszobrát, az 1956-os kopjafákat és Dózsa György bronz szobrát is. 
 

Kövessen minket a Facebookon is!