Helyi hírek 2017. október 27. 14:45

Életmentő defibrillátor a buszpályaudvaron

Képgaléria
Életmentő defibrillátor a buszpályaudvaron
A félegyházi diákok és felnőttek több tonnányi üveghulladékot gyűjtöttek össze, annak érdekében, hogy a város egy automata defibrillátorhoz jusson a Csongrádi Víz- és Kommunális Kft. felajánlásából. Az életmentő készüléket október 27-én, a buszpályaudvaron adták át. A defibrillátort a DAKK képviselői vették át azzal, hogy a mai naptól a váróteremben helyezik el, ahol mindenki számára elérhető lesz, amennyiben szükség van segélynyújtásra.

Az ünnepélyes átadáson Csányi József köszöntötte a diákokat, akik a lelkesen vettek részt a gyűjtési akcióban. A polgármester szólt arról is, hogy a Csongrádi Víz- és Kommunális Kft. kezdeményezéséhez az elsők között csatlakozott a félegyházi önkormányzat. Hozzátette: a defibrillátor beszerzése mellett az akció a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítését is szolgálta. A szervezők arra törekedtek, hogy minél több embert, magánszemélyeket, iskolai osztályokat, munkahelyi és baráti közösségeket vonjanak be, amelynek során a város hat pontján gyűjtötték az üvegeket. Nem csak a félegyháziak járultak hozzá az akció sikeréhez. A legtöbb üveget – több konténernyit – ugyanis a fülöpjakabi Gyöngyösi család gyűjtötte össze.

Balla László, mint a körzet önkormányzati képviselője elmondta, hogy a helyszín kiválasztásában fontos szempont volt az, hogy a város központjában a legforgalmasabb helyek egyikén helyezzék el a készüléket. A buszpályaudvar a központban van, közel a piachoz. Köszönetet mondott a közlekedési vállalat vezetőinek is, hogy helyet adtak az életmentő készüléknek.

Papp György a félegyházi mentőszolgálat vezetője arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy hazánkban az egyik leggyakoribb halálozási ok a hirtelen szívmegállás. Ám, ha a beteg gyors segítséget kap, megmenthető. Ebben nyújt majd nagy segítséget a buszváróban kihelyezett automata defibrillátor, amely magyar nyelven tájékoztatja a laikus segítőket arról, hogy mit kell tenni. Lépésről-lépésre irányítja az életmentést addig, amíg a helyszínre nem érnek a mentőszolgálat szakemberei.

s. r.
 

 

Kövessen minket a Facebookon is!