Gazdaság 2017. november 2. 11:30

Hivatalos: idén mindenhol aszályhelyzet volt, jöhet a kárenyhítés

Hivatalos: idén mindenhol aszályhelyzet volt, jöhet a kárenyhítés
Megjelent a földművelésügyi miniszter aszályközleménye. Az ország szinte valamennyi járásában, illetve a közleményben felsorolt járások egyes településein aszályhelyzet volt Magyarországon a 2017. kárenyhítési év alatt.

Fotó: wikipedia.org

Szinte az egész országban aszályhelyzet volt

A földművelésügyi miniszter most kiadott aszályközleménye a Földművelésügyi Értesítő LXVII. évfolyamának 2017. október 25-i, 11. számában jelent meg. A hírt a Földművelésügyi Minisztérium sajtóosztálya közölte.


A kifizetés egyik feltétele a miniszter aszályközleménye

A mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény értelmében az aszálykár utáni kárenyhítő juttatás kifizetésének egyik feltétele, hogy az adott kárenyhítési év aszályhelyzetéről a miniszter tárgyév október 31-ig közleményt adjon ki. A 2016. november 1-től 2017. október 31-ig terjedő kárenyhítési évre a miniszteri aszályközlemény alapvetően az Országos Meteorológiai Szolgálat által üzemeltetett agro.met.hu honlap információin alapul. A weblap a termelők és a hatóságok részére egyaránt részletes tájékoztatást nyújt az aszály vegetációs időszakban történő bekövetkezéséről. Ezért érdemes minden gazdának figyelemmel követnie a honlapot. Ezzel idejében tudomást szerezhet a régióban és a földjén végbemenő változásokról a témában. 


Mi kell még a kifizetéshez?

A miniszteri aszályközlemény megjelenése önmagában nem jogosítja fel a termelőt kárenyhítő juttatás igénybevételére. Az aszályközlemény ugyanis egy szükséges, de nem elégséges feltétele a kompenzációnak. Az agrárkár-enyhítési rendszerben a kárenyhítő juttatás igénybevételének feltételei a következők:

  • az aszálykár határidőben történő bejelentése, majd az agrárkár-megállapító szerv igazolása;
  • az aszálykárral érintett növénykultúrában 30 százalékot meghaladó hozamcsökkenés és 15 százalékot meghaladó hozamérték-csökkenés keletkezik;
  • a termelő a kárenyhítési hozzájárulását szeptember 15-ig megfizette;
  • a termelő a kárenyhítő juttatás iránti kérelmét 2017. november 30-ig az erre a célra létrehozott elektronikus felületen benyújtja (a kérelembenyújtás lehetősége november elején nyílik majd meg).


Nem lehetséges aszálykár miatt kárenyhítő juttatást igénybe venni:

  • a közleményben felsorolt járásokban a fel nem tüntetett településeken, amelyeket nem fed le a miniszteri aszályközlemény.


Az aszályhelyzet sújtotta területekről kiadott közlemény ide kattintva érhető el.

 

Kövessen minket a Facebookon is!