Egészségügy 2017. november 5. 11:30 Forrás: MTI

December végéig rendezik a kórházak adósságát

December végéig rendezik a kórházak adósságát
Adósságrendezésre, hatékonyságnövelő programokra és beruházásokra, valamint gyógyszer-beszerzésekre fordíthatják a kórházak azt az összesen 56 milliárd forintot, amit a múlt héten hagyott jóvá a kormány - írja szombati számában a Magyar Idők, a lap szerint az intézmények december végéig megkaphatják a forrást.

Fotó: illusztráció - Bús Csaba

A kórházak adósságrendezéséről szóló döntést Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a múlt héten, de részleteket nem közölt. A Magyar Idők szerint a forrás egy része gyógyszerbeszerzésekre lesz felhasználható. Mint írják, az egészségügyi intézmények tartozása szeptember végén 38,8 milliárd forint volt, ezen belül a 60 napon túl lejárt adósság nem érte el a 17 milliárd forintot. Augusztusban 34,5, júliusban 30 milliárd forint tartozással zártak a kórházak, vagyis még ha az utóbbi három hónap tendenciái folytatódnak is, az év végére akkor sem haladja majd meg a kifizetetlen számlák összértéke az 50 milliárd forintot. Ennek mintegy 20-25 százaléka egy hónapon belül lejárt adósság.

Tavaly 45 milliárd forintot kaptak az intézmények a harminc napnál régebben lejárt szállítói tartozásaik rendezésére, és további 15 milliárd forintra a működés hatékonyságát növelő programokkal pályázhattak. Ilyenek voltak például a több helyütt megvalósult telephely-összevonások vagy azok az energetikai beruházások, amelyek a működési költségeket csökkentették.


 

Kövessen minket a Facebookon is!