Helyi hírek 2017. november 10. 09:00

Közmeghallgatást tartottak Félegyházán - videóval

Képgaléria
Közmeghallgatást tartott Kiskunfélegyháza önkormányzata november 9-én. A közmeghallgatás megkezdése előtt a képviselő-testület rövid ülés keretében döntött arról, hogy Félegyháza pályázatot nyújt be a „Települési önkormányzatok rendkívüli támogatása” elnevezésű pályázat keretében. Az összejövetelen a legtöbb probléma és kérés a közlekedéssel, a parkolási feltételek javításával, kerékpárút építéssel és a közvilágítás fejlesztésével kapcsolatban merült fel. Ezek közül is kiemelkedett a Bercsényi utcán kialakult lehetetlen közlekedési helyzet felszámolásának igénye, az itt közlekedő kerékpárosok veszélyeztetettsége. Az első felszólaló, Kiovszki László is a Bercsényi utcai kerékpárút megépítéséről kérdezett.

Csányi József polgármester válaszban elmondta, hogy a kerékpárút építése napirenden van. Korábbi években már készült egy terv a megépítésére, amiről kiderült, hogy nem megvalósítható, éppen ezért az elkövetkező hetekben egy szakértő gárda új terveket készít. A város pályázni is szeretne ennek megvalósítására, de ha erre nem nyílik lehetőség, akkor önerőből oldja meg. Az érintett városrész lakóival a terveket lakossági fórumon beszélik meg.

A közlekedési problémákhoz kapcsolódóan a polgármester szólt arról, hogy egyeztettek Timafalvi Lászlóval, a rendőrkapitányság vezetőjével és megegyeztek, hogy a rendőrség gyakrabban ellenőrzi a kritikus helyeket. A város két sebességmérőt szerel fel, ami jelzi a közlekedőknek, ha túllépik a megengedett sebességet. A térfigyelő rendszert is tovább fejlesztik a főbb közlekedési csomópontok irányába. A szabálytalanul parkolókat is fokozottan ellenőrzik. A közterület-felügyelői gyakorlat eddig az volt, hogy szóban, vagy írásban figyelmeztették a szabálytalankodót, de úgy tűnik ez a módszer nem elég hatékony. A szabályok megszegői éppen ezért az elkövetkező időszakban büntetésre számíthatnak.

Egy bankfalui lakó arról panaszkodott, hogy a Kiskun utcában gyakran akadozik az áramellátás. Csányi József elmondta, hogy a szolgáltató arra tett ígéretet, hogy a viharkár okozta meghibásodásokat elsőként a lakosság érdekeit szólóan javítják ki, ezt követően pedig a közvilágítást teszik rendbe.

A közvilágítással kapcsolatos észrevételekkel, kérésekkel kapcsolatban a polgármester arról adott tájékoztatót, hogy a város 2014-ben programot indított a fejlesztésre, és erre évente tízmillió forintot fordít. A jövő év első felében több tucat új lámpatestet helyeznek ki. Ezzel kapcsolatosan várják a lakossági jelzéseket, az igények megfogalmazását, hogy a világítótestek a legjobb helyekre kerüljenek ki.

s. r.

Kövessen minket a Facebookon is!