Helyi hírek 2014. július 1. 09:00

Eredményes szakmai programok a félegyházi tankerületben

Képgaléria
Eredményes szakmai programok a félegyházi tankerületben
Több mint 1,5 év telt el azóta, hogy 2013. január elsején a Kiskunfélegyházi Tankerület vette át bizonyos iskolák működtetését és fenntartását Kiskunfélegyházán és térségében. Mayer Tamásnét, a KLIK Kiskunfélegyházai Tankerülete igazgatóját a tapasztalatokról, eredményekről és tervekről kérdeztük, a tanév végén.

– Mely intézmények tartoznak a tankerülethez?

– A Móra Ferenc Gimnázium, a Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola és annak tagintézményei: a Platán Utcai, a Dózsa György és a Gátéri Széchenyi István Tagintézmény, a Kiskunfélegyházi Darvas József Általános Iskola, Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Petőfiszállási Petőfi Sándor Általános Iskola, a Pálmonostorai Gárdonyi Géza Általános Iskola, a Bugaci Rigó József Általános Iskola, valamint a Kiskunfélegyházi Göllesz Viktor Általános Iskola és EGYMI. Az iskolákban általános és középfokú képzések, valamint alapfokú művészeti képzés folyik. Ennek keretében 3067 fő nappali oktatásban, 805 fő pedig távoktatásban végzi tanulmányait a tankerület iskoláiban. A gyermekek neveléséről 321 pedagógus és 100 technikai dolgozó gondoskodik.

– Pontosan milyen feladatai vannak a tankerületnek?

– Mindenekelőtt a fenntartás és működtetés, amely magába foglalja egyebek mellett a szakmai munka irányítását, szervezését, tervezését, ellenőrzését, a panaszkezelést, a szakmai versenyeztetést… Hozzánk tartozik továbbá a munkáltatói jogok gyakorlása az iskolák dolgozói felett, a költségvetés és gazdálkodás, a keretgazdai feladatok ellátása, a könyvelés, finanszírozás, szerződések kötése… Gondoskodunk még a pályázatok készítéséről és lebonyolíttatásáról, a testvériskolai kapcsolatok fenntartásáról, a partnerszervezetekkel való együttműködésről. Nálunk mindenhol a KLIK működtető is, így többek között az eszközök beszerzése is a mi feladatunk. A szakmai és költségvetési teendők ellátásánál a KLIK szabályzatok és a nemzeti törvények, rendeletek betartása és betartatása a feladatunk. A szervezett feladatellátás segíti az esélyegyenlőséget. A minőségi munkavégzés és a tárgyi feltételek megteremtésében az egységesség és egyenlőség elveinek érvényesítésére törekszünk.

– Lassan befejeződik az első teljes tanév az átalakulás óta. Milyen programok, fejlesztések, eredmények fémjelzik ezt az időszakot?

– Sok érdekes és eredményes szakmai program, iskolai rendezvény, versenyeredmény dicséri iskoláink pedagógusait és diákjait. Lassan befejeződik a Móra Gimnázium természettudományos laborjának programja, amely Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatával közösen, konzorciumban valósul meg. Az Erasmus program több külföldi kirándulást is lehetővé tett. Pálmonostorán az Innovatív Iskolák pályázaton elnyert csaknem 50 millió forintból egy éve valósulnak meg különböző táboroztatások és szakkörök. Petőfiszálláson több mint 13 millió forintot nyertünk a hátrányos helyzetű településekkel közös testvériskolai pályázaton, amit többek között kirándulásokra, színház- és múzeumlátogatásra, kézműves foglalkozásokra lehet felhasználni. A projektet a Borsod – Abaúj Zemplén megyei Onga községgel közösen valósítjuk meg. Bugacon, a Batthyány Lajos Általános Iskolában és a Darvas József Általános Iskolában IPR pályázatokon sikerült forrást nyerni a hátrányos helyzetű tanulók támogatására. Ezt felhasználva többek között színházba és a Fővárosi Nagycirkuszba is eljutottak a gyerekek, valamint eszközvásárlásra is jutott a keretből. A művészeti iskola országos versenyt írt ki hagyományteremtő szándékkal, kiskunfélegyházi magyar zeneszerzők vokális és hangszeres műveire. A József Attila Általános Iskolában és tagintézményeiben a Határtalanul program részeként kirándulások és kulturális programok szervezésével ápolják a határon túli magyar kapcsolatokat. Mindez azonban csak ízelítő abból a gazdag kínálatból, ami az intézményekben lezajlott. Az új rendszernek köszönhetően az iskolákban megnövekedett a szakkörök választéka is.

– Az eddigi tapasztalatok alapján milyen terveik vannak a következő tanévre?

– A szakmai színvonal megerősítése mellett a nevelésre is nagy gondot kívánunk fordítani a továbbiakban is.Szeretnénk tovább bővíteni a szakköri lehetőségek körét, és fontos feladatok várnak ránk fenntartói és működtetési területen is. A következő pályázati lehetőségekkel élve vidéken iskolabővítést szeretnénk megvalósítani. A tanterembővítés Petőfiszállás községet érinti, amely a Nemzeti Sportközpontok irányításával és a községi önkormányzat együttműködésével jön létre és 2 új tanterem megvalósítását jelenti. Az iskoláink épületeinek felújítása Kiskunfélegyházán is az elkövetkező időszak fontos feladatai közé tartozik. Ezekhez figyeljük a pályázati lehetőségeket és kérjük az alapítványok, szülők segítségét a továbbiakban is. Köszönjük a Dózsa Iskoláért Alapítvány felajánlását a vizesblokkok felújításához. Bízom benne, hogy amint eddig, úgy a jövőben is számíthatunk a szülők, szponzorok, civilszervezetek, kft-k, vállalkozók, vállalatok támogatására. Akiknek ezúton is szeretném megköszönni az iskolai munkához, jótékonysági bálokhoz és egyéb intézményi rendezvényekhez nyújtott segítségüket. A nyár folyamán, amíg a diákok, kollégák pihennek, a tankerületben igyekszünk jól előkészíteni a következő tanévet.

T. T.

Kövessen minket a Facebookon is!