Kultúra 2017. november 15. 17:30

Kalandozás a színek világában Tarjányi Xéniával

Képgaléria
Kalandozás a színek világában Tarjányi Xéniával
SZÍNe-java Klub néven indított csoportos foglalkozást 2015 novemberében a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, amelyen lágy zeneszó mellett minden színezni szerető felnőtt és gyermek közösen, mégis egyénileg alkalmat kap az alkotásra. Azóta rendszeresen, havonta egyszer találkoznak, és alkalomról alkalomra megtapasztalják a kifestés örömét úgy, hogy a színek használatával saját belső világukat vetik papírra. A kezdeteknél Abonyi Szilvia, könyvtáros vezetésével tartották ezeket a foglalkozásokat, azonban ez év márciusától Tarjányi Xénia művésztanár, festő vette át ezt a feladatot.

– Amikor megalakult a színező klub, azt tapasztaltuk, hogy olvasóinkat érdeklik a felnőtt színező könyvek, amelyekben nehéz műveket kell aprólékos munkával színekbe öltöztetni – mondta Abonyi Szilvia, majd hozzátette, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel a könyvtár bővítette állományát ilyen színező könyvekkel, amelyekből sokan ma is előszeretettel fénymásolnak. 

Idén tavasszal a könyvtár dolgozói Tarjányi Xénia művésztanárt kérték fel a klub vezetésére, hogy tapasztalatával hozzájáruljon a résztvevők fejlődéséhez.

A klub új vezetője a Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola Platán Utcai Tagintézményében tanít. Szabadidejében fest, alkot. Kedvenc technikája az akvarell és a pasztell. Elmondása szerint a gyerekek és a tanítás iránti szeretetet nagymamájától örökölte, a rajzkészségét pedig édesanyájának köszönheti. 2013-ban Bagdi Bella Pozitív gyerek vagyok című motivációs kártyáit, tavaly pedig dr. Hörömpő Andrea Mert én, látlak Téged című felnőtteknek szóló meséjét illusztrálta.

A SZÍNe-java Klub legutóbbi foglakozása a varázslatos november jegyében zajlott. A művésztanár elmondta, hogy a témákat mindig az évszaknak, hónapnak megfelelően választja ki. A színezés nincs korhoz kötve – mondta Tarjányi Xénia. Hangsúlyozta: Ez egy nagyon jó stresszoldó foglalkozás, de egyben jó időtöltés is. Kitartást, kézügyességet, íráskészséget, szín-összhangot fejleszt.

A művésztanár azt is elmondta, hogy ezeken a foglalkozásokon arra is bátorítja a résztvevőket, hogy bátran rajzoljanak bele a kifestőkbe. Az, hogy az adott színezőt valaki kitalálta, nem azt jelenti, hogy nem lehet bele rajzolni. Ötletet is lehet meríteni a kifestőkből, ami után bátran egy fehér lapon akár a saját színezőnket is megtervezhetjük.

V. K.
 

Kövessen minket a Facebookon is!