Közélet 2017. november 15. 18:00 Forrás: index.hu

Kijöttek a lakáshitelek elengedésének részletei

Kijöttek a lakáshitelek elengedésének részletei
Megjelent a Magyar Közlönyben a három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről szóló rendelet. Azt már augusztus vége óta lehetett tudni, hogy milliókkal csökkenhet a harmadik vagy további gyermeket vállaló családok jelzáloghitel-tartozása a kormány döntése alapján, a rendelet alapján viszont újabb részletek derültek ki az intézkedésről.

Az intézkedés lényege, hogy a meglévő lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelekből engednek el 1 millió forintot minden új gyerek születése után. A kedvezményt azok a családok vehetik igénybe, ahol a harmadik vagy a további gyerek 2018. január 1-je után születik, de örökbefogadott gyerek után is jár a kedvezmény, illetve akkor is, ha az anya már legalább a terhesség 12. hetében jár az igénylés idején. 

A költségvetésben  17 milliárdot különítettek el a célra, ami 17 ezer gyereket jelentene. A  program pénzügyi forrásait viszont igény szerint bővíteni tudják. Az előtörlesztési díjat az igénylő helyett az állam fizeti meg a bankoknak. 

A legfontosabb részletek:

  • A támogatás a területileg illetékes járási hivataloknál igényelhető, ez keresi meg a bankot, amely előtörlesztési szándékként értelmezi a hivatal megkeresését.
  • Házastársak, élettársak csak együttesen igényelhetik a kedvezményt, nekik a hitel fedezetét képező lakásban együttesen legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük.
  • Ha együttes igénylés esetén az igénylők egyike nem adósa a jelzáloghitel-szerződésnek, az igénylőn kívül más adós a jelzáloghitel-szerződésben nem szerepelhet.
  • Házastárs, élettárs vér szerinti vagy a kérelem benyújtását megelőzően örökbefogadott gyermeke, illetve jelzáloghitele után is igényelhető. Házastársak, illetve élettársak együttes igénylése esetén a velük közös háztartásban élő közös, valamint nem közös gyermekeket együttesen kell figyelembe venni a gyermekszám számítása során.
  • A támogatás elsősorban a tőketartozás csökkentésére használható fel, ha pedig a tőketartozás már kisebb a támogatás összegénél, akkor (ide nem értve a késedelmi kamatot) a tőketartozás járulékai csökkenthetők vele. Ha ezek is elfogynak, az 1 millió forintig fennálló különbözet nem vehető fel.
  • Egy gyermek után csak egyszer vehető igénybe a támogatás, gyermeknek az igénylővel közös háztartásban élő gyermek minősül (kivéve, ha időközben nagykorúvá válik).
  • Csak köztartozásmentes, illetve büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól már mentesült igénylők vehetik fel. A feltételeket (a lakáshitelhez kapcsolódókat is) a járási hivatal ellenőrzi.

További részletek a Portfolio cikkében.



 

Kövessen minket a Facebookon is!