Kultúra 2017. november 23. 15:30

Zenével a nyelvtanulás gyerekjáték

Képgaléria
Zenével a nyelvtanulás gyerekjáték
Ma már a legtöbb szülő nagy hangsúlyt fektet a nyelvtanulásra. Sokan szeretnék azt, hogy gyermekük ne csak az anyanyelvén beszéljen szabadon, hanem más nyelveken is érvényesíteni tudja gondolatait. Néhány pedagógus szerint a zene sokat segíthet a nyelvtanulásban, bármilyen nyelvről is legyen szó. Úgy vélik, ha a kis gyerekek dalokat hallgatnak, megtanulják ezeket és éneklik őket, akkor könnyebben megismerhetik a nyelv ritmusát, a nyelvtani szerkezeteket, és hamarabb rögzülnek a fejükben az új szavak.

A zene motivál, játékká, élvezetessé teszi a tanulást. Ezt vallja Maria Bloom is, aki 3 évvel ezelőtt költözött vissza angliai származású férjével és két gyermekével Magyarországra. Azóta a pedagógus Kiskunfélegyházán is végez zenei nevelést. Foglalkozásait a Művelődési Házban és a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban tartja. Segítségével a félegyházi gyerekek már óvodás korukban játékosan tanulhatnak meg angolul.

Maria kiemelten fontosnak tartja, hogy a gyermekek minél korábban magukba szívják az angol nyelvet méghozzá a zene, a mozgás és a játék segítségével. Így a mondókák és dalocskák által már pici korukban gyakorolhatják első angol nyelvű szavaikat. A könyvtárban megtartott foglalkozásait Maria kibővítette, ezáltal órái alkotó jellegűvé is váltak, ahol a gyerekek még kézműveskedhetnek is.

Azt tapasztaltam, hogy ha az éneklés mellett még készítünk is valamit, akkor még inkább megmaradnak a gyermekekben azok a szavak, amiket éneklés és kézműveskedés közben használtunk – mondta a pedagógus, majd hozzátette, hogy legutóbb, amikor a madarakról énekeltek, akkor madáretetőt készítettek a gyerekekkel és szüleikkel közösen.

Megszólaltathatják a tojáscsörgőket, xilofont, dobokat és még a gitárt is pengethetik.

 

Kövessen minket a Facebookon is!