Kultúra 2017. november 29. 17:30

Könyvtársarok - 80 éve halt meg József Attila

Könyvtársarok - 80 éve halt meg József Attila
80 évvel ezelőtt 1937. december 3-án, a balatonszárszói vasútállomáson tragikus körülmények között hunyt el a mindössze 32 éves József Attila.

A nehéz sorsú, félárva, felnőttként a meg nem értéssel szembesülő költő életrajza és életműve körüli ellentmondásokat oszlatja el Mórocz Zsolt irodalomtörténész „A legenda oda” című könyvében. Nemcsak a szerelemben, az anya–gyermek kapcsolatban, hanem az éhezés vagy a pénztelenség legendájában találunk megköltött, mitikus elemeket a lírikus munkásságában.

A neves József Attila-kutató, Tverdota György „Szublimálom ösztönöm” című kötetében az 1920-as évek végén, a pálya első kiemelkedő szakaszában, az úgynevezett „Medáliák-korszakban” született versek újraértelmezésére tesz kísérletet. Az ide tartozó költeményeket (pl. Németh Andor, Klárisok, Gyöngy, Harmatocska, Medáliák) a „tiszta költészet” megvalósításának példáiként elemzi.

A Hangzó líra című hangoskönyv-sorozat szerkesztői a poéta szerelmi témájú versei közül választottak ki harminckét darabot, amelyet Galkó Balázs színművész előadásában hallgathatunk meg. A hatvanöt percnyi válogatásba a legnagyobb klasszikusok mellett, mint pl. Mikor az uccán átment a kedves, Óda, Nagyon fáj, a kevésbé ismert, ám nem kevésbé gyönyörű költemények is bekerültek.

 

Kövessen minket a Facebookon is!