Kultúra 2017. december 4. 09:30

Elkészült a Kunság értékeit bemutató könyv

Képgaléria
Elkészült a Kunság értékeit bemutató könyv
Sajtótájékoztató keretében mutatták be azt a kiadványt, amely a Kunság értékeit tárja az olvasók elé december 2-án, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A Kunság I. Kollégium, amelynek kutatási anyagát tartalmazza feldolgozva ez a könyv DVD melléklettel a Lakitelek Népfőiskola értékfeltáró programja keretében valósult meg.

Lezsák Sándor, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola elnöke beszédében elmondta, hogy 15 évvel ezelőtt álmodta meg ezt az egész Kárpát-medencére kiterjedő szociológiai felmérést, amelynek ez most a 20. állomása.

Három évvel ezelőtt kezdődött el a tényleges munka, és 17 külhoni kollégiumra került sor, amely mind-mind összegyűjtötte az egy tájegységben található magyar értékeket, egyúttal számba vette magukat az értékőrzőket, a hagyományápoló embereket is. Ezekről mindig megjelent egy hasonló kiadvány is könyv formájában, majd a belföldi Kisvárda és Vasvár kollégiumok után elérkezett a Kunság I. Kollégiumnak is az ideje.

Lezsák Sándor kiemelte, hogy a hallgatóság soraiban helyet foglaló polgármesterek, értékfeltárók és mesteremberek mind nagyon közel állnak hozzá, több éves, évtizedes barátság köti őket össze. Megköszönte mindenkinek a kiadvány elkészítésében végzett munkáját, így munkatársának, Lenkei Róbertnek a kollégium megszervezését és lebonyolítását.

Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója, a Kunság I. Kollégium szakmai vezetője a sajtótájékoztatón többek között arról beszélt, hogy sikerült egy átfogó képet alkotni a homokhátság és a Tisza-völgyi táj lakóiról és az itt található természeti értékekről. Az értékfeltáró munkában 13 felsőoktatási intézmény hallgatói, tanárai, öt középiskola és civil szervezetek képviselői vettek részt. Az értékfeltárók 2017 tavaszán és nyarán egy-egy hétig járták a Kunság egyes településeit és az általuk összegyűjtött értékek és értékőrzők kerültek be ebbe a kiadványba.

Csongrád-Borkos, Gátér, Kiskunfélegyháza, Kunszállás, Lakitelek, Nyárlőrinc, Pálmonostora, Petőfiszállás, Szentkirály, Tiszaalpár, Tiszakécske, Tiszaug és Városföld életéről, hagyományairól gyűjtöttek adatokat a kollégium résztvevői.

A sajtótájékoztatót követően ajándékpéldányt kaptak a kiadvány elkészítésében közreműködők.
 

Kövessen minket a Facebookon is!