Sport 2017. december 26. 07:30

Évet értékeltek a Koppányok

Képgaléria
Évet értékeltek a Koppányok
December 16-án, szombaton a nagyhírű Kerecsen Lovas Íjász Kör rendezte aktuális decemberi terem íjászversenyét, ahol a jó szervezés, kemény pálya mellett, a nagy létszám is jellemző volt. A Turul Koppány Íjászai HSE tagjai 7 fővel utaztak a megmérettetésre, egyben az idei év utolsó versenyére.

Eredmények:

Keserű Szilvia 376 ponttal ezúttal a 16. helyet szerezte meg. A legnépesebb csoportba, a felnőtt férfi kategóriába több mint 60 fő nevezett. Itt Szeibert Imre volt a legeredményesebb. 654 ponttal a 9. lett., Kiss László 654 ponttal a 11., Ruda Győző 563 ponttal a 30., Kis Csaba 470 ponttal 44., Rácz Nikolász 374 ponttal az 55. helyen végzett. Vadászreflex kategóriában Bense László egyetlen lövésnyire volt a dobogótól, így ő 759 ponttal negyedik lett.


December 21-én tartották a Turul Koppányíjászok a Fürdőszállóban az évzáró, értékelő gyűlésüket, s egyben megtervezték a jövő évi programokat is. Átadták az éves eredmények, teljesítményük alapján megérdemelt tárgyi jutalmakat is. Az értékelésben figyelembe vették, ki, hány versenyen vett részt, és mennyi pontot gyűjtött.

A legjobb Szeibert Imre volt, aki 24 versenyre utazott és ezzel képviselte Kiskunfélegyházát, valamint a Koppányíjászokat. Imre 11.050 pontot gyűjtött az év során és átlagosan 4,75 % helyezést ért el. Ez azt jelenti, hogy a versenyek több, mint felénél dobogós helyezéssel térhetett haza.

Második, Bense László lett, aki 13 versenyen 6981 pontot gyűjtött. Éves átlaga alapján a dobogón 2,5 % eredményes volt. László egyszer az évzáró versenyen csúszott le a dobogóról és zömében első lett.

Harmadik helyen Dinnyés Gyula végzett 15 versennyel, 6456 ponttal 3,06 %-os dobogós helyezéssel, de lemondva a jutalomról, így Kis Csaba lett a díjazott a harmadik helyen. Csaba 15 versenyen 5326 pontot szerzett.

Ifi kategóriában Csankovszki Anna volt 2017-ben a legeredményesebb. 12 versenyen jelent meg és 4002 pontot gyűjtött. Dobogós eredményességi mutatója 2,16 %. Minden alkalommal dobogós helyezést ért el és hat versenyt meg is nyert.

Ezután kisebb jelképes karácsonyi ajándékok átadása következett, majd egy közös fotó utáni éjszakába nyúló laza beszélgetéssel zárták a napot, az évet.


A Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző Egyesület nyolcadik éve működik Kiskunfélegyházán. Az egyesület célja a hagyományőrzés, a hagyománytisztelés, az íjászat népszerűsítése. Az egyesület tagjai 2017-ben összesen 27 íjászversenyen vettek részt. Határainkon túl, valamint országos bajnokságon is megállták a helyüket. A versenyző tagok 18 arany, 35 ezüst és 29 bronzérmet szereztek idén.

A versenyek között idén is meghatározó volt a 2014 óta minden évben megrendezendő Dél-Alföldi Régiós Verseny Sorozat. A sorozatot szervező egyesületek száma, és így a helyszínek száma idén hatra emelkedett. A Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző Egyesület a sorozat mindegyik állomásán eredményesen részt vett, fő szervezőként aktívan közreműködött.

2017. február 26-án került sor a Koppányok 33. versenyére a Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnokban, a DAR versenysorozat befejező állomásának a kiskunfélegyházi parkerdő adott helyet, szeptember 10-én. Mindkét versenyen nagy létszámmal (200 fő) jelentek meg versenyzők az ország minden tájáról, és határon túlról is, sőt Európa- és világbajnok íjászok is megtisztelték a találkozókat.

Az íjászok életében fontos a közösségépítés, a közösségi élet kialakítása, a barátságok, a kapcsolatok ápolása. Ezért a Koppányok a jó hangulatú edzések mellett tavasszal a Dinnyés tanyán, míg ősszel a Fürdőszállóban tartottak családias hangulatú összejövetelt. Szintén a csapatépítés volt a célja az augusztus elején gyönyörű környezetben, Cserépváralján tartott íjásztábornak, ahol egy hét alatt változatos módszerekkel fejlesztették a Koppányok íjásztudásukat. Mindezen túl 2017-ben hárman edzői továbbképzésen is részt vettek.

Az egyesület íjászai aktív részesei a hagyományőrző rendezvényeknek is. Júniusban az ópusztaszeri nyílzáporra, augusztusban a bugaci Ősök Napjára indultak két jurtával. Rendszeren részt vesznek a városi rendezvényeken, megemlékezéseken, bemutatókat tartanak és lehetőséget biztosítanak az íjászat kipróbálására. Idén, május 1-jén a parkerdőben a Majálison, valamint a Dél-100 Kft. családi napján biztosítottak lehetőséget az íjászat megismerésére és kipróbálására.

Nem maradt el a minden év augusztus 20-án megtartott íjászbemutató és lövetés, ezúttal azonban az egyesület kétnapos történelmi életképet varázsolt a Petőfi-térre.

Az egyesület különös figyelmet fordít környezete rendben tartására, a Fürdőszálló megóvására. A folyamatos tisztántartás mellett, idén is két kiemelt, egy tavaszi és egy őszi hétvégét szánt az épület és környezetének rendezésére. 

Dongó Anita
Koppányíjász
 

Kövessen minket a Facebookon is!