Helyi hírek 2014. július 7. 12:17 Forrás: Petőfi Népe

Közel harmincezer ember várja a pénzét

Közel harmincezer ember várja a pénzét
Az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetnél a betétkifizetések befagyasztása 28 ezer embert érint. Az államtitkár ígérete szerint a betétesek kifizetése, kártalanítása napokon belül lezajlik.

A péntek délutáni bejelentés után este és másnap reggel is sokan megfordultak Kecskeméten a Trombita utcai takarékszövetkezeti fiók előtt, ami – mint ilyen időszakokban máskor is – zárva volt. A megyeszékhelyen a hétvégén a világbajnokság mellett vezető beszédtéma volt a bankcsőd, hiszen sokan a fizetésüket sem tudják most felvenni. Pénteken délután még senki nem sejtett semmit, a fiókban dolgozók sem, csak este tudták meg a híradásokból a szomorú hírt.

– Az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet kisbetéteseinek pénze, betétje biztonságban van - szögezte le a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára pénteken késő délután Budapesten a sajtó képviselőinek. Orbán Gábor azután nyilatkozott, hogy az MNB visszavonta az orgoványi takarék engedélyét, mert a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta az integrációs rendszerből a szövetkezetet.

Magyarországon 100 ezer euróig, azaz mintegy 31 millió forintig biztosítva vannak a betétek, egy takarékszövetkezet felszámolása esetén is hozzájutnak az ott elhelyezett pénzükhöz a betétesek – mondta az államtitkár. Kifejtette: a betétesek kifizetése, kártalanítása napokon belül, a normál, ilyenkor szokásos eljárás szerint zajlik majd le. Orbán Gábor elmondta: a takarékszövetkezet megszűnik működni, a betétek, források kifizetését befagyasztották, és felügyeleti biztos fogja felügyelni a takarékszövetkezet további tevékenységét.

A következő legfontosabb lépés, hogy minden betétes kártalanítása megtörténjen – emelte ki Orbán Gábor. Ezt részben a Takarékbank az állomány átruházásával, részben az Országos Betétbiztosítási Alap fogja megoldani. Minden kisbetétes hozzájut a pénzéhez - mutatott rá, hozzátéve, ez egy kis hitelintézet volt, május 31-i adatok szerint 28 ezer betétese volt. Minden betétes megfelelő tájékoztatást kap majd, hogyan, mikor tud hozzájutni a pénzéhez, az MNB közlése szerint a takarékszövetkezeti szektor stabil lábakon áll, nem indokolt semmilyen aggodalom - jegyezte meg az államtitkár.

A SZHISZ és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. pénteki közleménye szerint az orgoványi takaréknál a súlyos működési szabálytalanságokra azon átvizsgálásnál derült fény, amelyet a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. a tavaly nyáron elfogadott integrációs törvény előírásai szerint indított, és amelynek célja felmérni a szektor szereplőinek jelenlegi állapotát és kockázati tényezőit.

A közlemény szerint a világ egyik vezető könyvvizsgáló és adótanácsadó társasága által koordinált független szakértői vizsgálat megállapította, az orgoványi takarékszövetkezet válsághelyzetben van: saját tőkéje az általa 2013. december 31-én kimutatott plusz 6 milliárd forint helyett több mint 3,5 milliárd forint negatívumot mutat. A limit túllépésekkel együtt számított szavatoló tőkéje pedig több mint 35,5 milliárd forinttal elmarad a felügyelet által meghatározott minimális tőkekövetelménytől. A társaság hitelezési mutatója rossz, ráadásul folyamatosan romlik: a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya március végére 28,8 százalékra, azaz a törvényben meghatározott plafon közel háromszorosára nőtt.

A vizsgálati jelentés megállapította, hogy a takarékszövetkezet működése nem felel meg sem a törvényi és felügyeleti előírásoknak, sem az integrációs, sem pedig a saját szabályzatainak. A felügyeleti adatszolgáltatása nem a tényeken alapul. A vizsgálat szerint a takarékszövetkezet működése súlyosan sérti az ügyfelek érdekeit, a betétesek megtakarításait, így a helyzet orvoslásához azonnali beavatkozás vált szükségessé - áll a közleményben.

Az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet mérlegfőösszege – saját kimutatása szerint – 2013 végén közel 81 milliárd forintot tett ki, ami a teljes hazai pénzügyi szektor mindössze három ezreléke. A társaság tevékenységi területe kizárólag Bács-Kiskun megye kis részére korlátozódik, így az elszigetelt eset a takarékszövetkezeti rendszer egészére nézve nincs hatással – áll a közleményben.

A SZHISZ azért döntött az érintett takarék integrációból kizárásáról, mert egy ilyen felelőtlenül, szabálytalanul működő, a betétesek megtakarításait kockáztató takarékszövetkezetnek nincs helye a takarékszövetkezetek megújuló együttműködésében; az egyedi eset szomorú, de elkerülhetetlen része annak a folyamatnak, amelynek révén a takarékszövetkezeti szektor működése minden eddiginél biztonságosabb és átláthatóbb lesz. A takarékszövetkezeti együttműködés megújításának egyik legfőbb célja egy olyan garanciaközösség létrehozása, amelynek révén a takarékok betétesei kettős védelmet élveznek majd: az OBA keretén felül az integráció teljes vagyona nyújt majd fedezetet követeléseikért. Ez a folyamat már elindult, június 17-től már 20 tagja van, az év végére pedig minden, a garancia-közösség feltételeinek megfelelő szövetkezeti hitelintézet tagja lesz - szögezi le a közlemény.

A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete a múlt héten üdvözölte, hogy az Alkotmánybíróság döntött a takarékszövetkezetek integrációjával kapcsolatban, és néhány kisebb kifogástól eltekintve szabad utat engedett a takarékszövetkezeti integrációnak - közölte az SZHISZ az MTI-vel. Az Alkotmánybíróság a döntését az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) és számos takarékszövetkezet, valamint magánszemélyek által tett kezdeményezéssel kapcsolatban hozta meg.

Az SZHISZ a közleményben kiemeli: a törvény konstrukcióját nem kifogásolta az Ab, és a taláros testület által a törvény kapcsán megfogalmazott aggályok a takarékszövetkezeti integráció működését sem érintik lényegesen. Külön üdvözli az SZHISZ, hogy a döntés után az egyetemlegesség rendszerébe bekerült takarékszövetkezetek és szövetkezeti bankok a keresztgarancia-rendszer védelmében kezelhetik ügyfeleik betéteit. Az SZHISZ kiemeli, mindenben eleget fog tenni az Ab követelményeinek, és a minta alapszabállyal kapcsolatos alkotmányos követelménynek megfelelően fogja kialakítani az új minta alapszabályokat is.

Az SZHISZ a szerdán nyilvánosságra hozott döntés alapján reméli, hogy az Ab további két (veszprémi és fővárosi) egyedi alkotmányossági panasz vonatkozásában napirendre kerülő döntése nyomán heteken belül pont kerül a takarékszövetkezeti szektor átalakulásával kapcsolatos jogvitákra. Az SZHISZ szerint így végre megkezdődhet minden takarékszövetkezet és szövetkezeti bank, illetve az OTSZ bevonásával a takarékszövetkezetek tulajdonosainak és ügyfeleiknek is hasznos építő munka.

Egyúttal lehetővé válik, hogy a hazai szövetkezeti hitelintézetek a törvényben lefektetett célok alapján rövid időn belül egységes, minden eddiginél biztonságosabb, az ügyfeleiknek korszerű pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó, versenyképes pénzügyi csoporttá váljanak - olvasható az integrációs szervezet közleményében.

Kövessen minket a Facebookon is!