Kultúra 2018. január 23. 10:00

Ha a lélek táplálékot kap...

Képgaléria
Ha a lélek táplálékot kap...
Rákász Gergely orgonaművészt ismerősként fogadta a félegyházi közönség év végi koncertjén a Móra Ferenc Művelődési Központban. Sokan barátként üdvözölték, és miközben dedikálta legújabb lemezét, ajándékokkal is elhalmozták. Az előadóest után szólt arról is, hogy mi az oka annak, hogy koncertturnéi sorában mindig szerepel Kiskunfélegyháza.

– Félegyháza az elsők között volt, ahol előadóművészként léptem fel. Ez jóval több, mint 15 esztendeje történt. Akkor – még kölyök koromban – kézről kézre adtak a papok, és a kecskeméti hangverseny után Kiskunfélegyházán is felléphettem. Ma már abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem köt semmi. Oda megyek, ahol szívesen látnak, és ahol örömmel játszom. Ezt meghatározza a közönség, meghatározza a helyszín, a vendéglátók szeretete. Félegyházán minden feltétel adott, ezért évről évre visszavonz. 

Mindig kérem a csapatomat, hogy decemberben ne vállaljunk külföldi turnét, maradjon meg az időnk itthonra, az örömszerzésre. A  közönségemtől a legdrágább ajándék az, hogy ahelyett, hogy tévét néznének, vagy mást csinálnak, rám szánják az estéjüket, és itt vannak. Fontos nekem ez a személyes találkozás. Ebben a rohanó világban ezt az ajándékot tudom átadni. 

– Külföldön is éltél, tanultál, koncerteztél. Ott is karriert építhettél volna.

– Életem egyik legjobb döntése volt, hogy nem maradtam Amerikában. Az is egy karrier lett volna, csak tudtam, hogy én mennyire be vagyok ide drótozva, a magyar földbe. Itt lenni az emberek között a szeretet ünnepe környékén, mindennél felemelőbb. Az, hogy ez megtörténhet, minden alkalommal ajándék nekem is.

– Az első félegyházi bemutatkozásodon az volt mindenki számára az egyik legnagyobb élmény, hogy nemcsak a zeneművek hangzottak el kiváló előadásban, hanem tettél hozzá egy pluszt, kotyogtál közben a műről, a zeneszerzőről is.

– Igen. Már részévé vált a koncertjeimnek, hogy kotyogok, van beszéd is. A mostani koncertemen is beszéltem a kultúravesztésről. Megemlítettem az egyik szerzőnél, hogy játszhatott egy kistelepülésen a helyi zenekarban, arról hogy akkoriban a kisebb településeken is volt szalonzenekar. Beszéltem arról is, hogy mi mindent ölt ki belőlünk az internet, meg a televízió. Ma ki áll össze egy szalonzenekarba? Liszt és Chopin idejében egy ilyen koncertet senkinek nem kellett elmagyarázni, megfogalmazni, hogy mi történt. Az a polgári réteg, aki ott részt vett, az tudta, hogy mi történik. Tudta, hogy mire figyeljen, mosolygott a zenei poénokon. Ma mindenki rohan. Elfelejtettünk megállni, már nem tudjuk azt, hogy mit jelent egyszerre csak egy dolgot csinálni, elmélyülni valamiben. Éppen ezért néha evidenciákra is fel kell hívni a figyelmet. Pedig a ma élő emberek lelke ugyanolyan szép, mint a száz évvel ezelőttieké. Ha a lélek táplálékot kap, és azt tudom mondani neki, hogy erre figyelj oda, ettől izgalmasabb egy-egy zenemű, rögtön megérzi annak mélységét. Ott van abban a tartományban, ahol illik lenni, amikor klasszikus értékekkel találkozunk. Sokkal mélyebb a megértés, a kapcsolat a szerzővel. Ezért beszélek én a koncertjeimen.

– Hogyan telnek a mindennapjaid?

​​​​​​​– Mindennap igyekszem sportolni, mert vallom, hogy edzett testben edzett lélek lakik. Nem szeretném, ha a szellemem elpuhulna. Mostanában már a fiam is velem tart a tréningeken. Közösen futunk és sétálunk. Emellett sokat olvasok. A családdal majdnem minden nap együtt reggelizünk. Ezt nagyon szeretem, mert akkor mindenki ott van. A családomban megvannak a rituálék. A reggeli felkelés, az esti lefekvés, éneklés, imádkozás. Gyakran éneklek Márton fiamnak, aki nagyon szereti a magyar népdalokat.  A régi stílusú, lefelé hajló dalokat választom, például a Vidrócki híres nyája, Duna parton van egy malom című énekeket. Ő már legtöbbször jelzi is, hogy melyiket szeretné hallani.

Hájas Sándor
 

Kövessen minket a Facebookon is!