Kultúra 2018. január 19. 16:00

Az Élet Mű

Képgaléria
Az Élet Mű
A magyar kultúra napja jegyében nyílt meg Gubcsi Attila festőművész kiállítása január 18-án, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A város szülöttének alkotásait dr. Gubcsi Lajos, a Magyar Művészetért Díj Kuratóriumának elnöke ajánlotta a tárlatlátogatók figyelmébe. A megnyitón közreműködött a Padkaporos Táncegyüttes. A kiállítás február 24-éig látogatható.

Gubcsi Lajos megnyitójában részletesen ismertette öccse alkotói munkásságát. Szólt művészi makacsságáról, hogy soha senki nem tudta eltéríteni saját kialakult stílusától. Attól az érzékenységtől, amely az emberi sorsok nehéz pillanatait örökítik meg, mindig ragaszkodva a valósághoz. Mindemellett kiváló grafikákat, festményeket is alkotott önmagáról, családtagjairól, ismerőseiről. Hozzátette, hogy ez a művészi magatartás nem kedvez annak, aki elkötelezett a kialakított értékrendjéhez. De Attila elkötelezett. Soha nem fogadta el a műkereskedők sok pénzzel kecsegtető ajánlatait, hogy a pillanatnyi divatot kielégítő képeket fessen. Nem is gazdagodott meg. Kenyérre azért mindig futotta, és ami a legfontosabb, hogy elkötelezettségének köszönhetően megőrizte önálló arculatát, képeire tekintve a művészetkedvelők azonnal észreveszik, hogy ezt Gubcsi Attila alkotta.       

Gubcsi Attila 1954. március 4-én született Kiskunfélegyházán. A nyilvánosság elé 1971-ben a Holló László Képzőművész Kör tárlatán lépett. 1977-ben végezte el a Képzőművészeti Főiskolát, ahol Iván Szilárd tanítványa volt. Ekkor lett tagja a Művészeti Alapnak és a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának. Kaposváron, majd Szegeden élt.

1980 és 1982 között a szegedi Móra Ferenc Múzeum megbízásából részt vett Feszty Árpád „A magyarok bejövetele” című körképének helyreállításában. 1977 óta rendszeresen szerepel csoportos tárlatokon (Kaposvár, Budapest, Kiskunfélegyháza, Hódmezővásárhely, Szeged, Kecskemét). Magyarországi egyéni kiállításai mellett önálló tárlata volt Bécsben, Brüsszelben és Münchenben is.

1988 óta Kecskeméten él. Az alföldi festőiskola hagyományát folytatja. Festményei, grafikái felajánlásával az elmúlt évtizedben A Magyar Művészetért Díj ezüstszponzora, mecénása.

s. r.

 

Kövessen minket a Facebookon is!