Gazdaság 2018. január 22. 11:30

Jócskán megdrágult a tojás és a csirkehús

Jócskán megdrágult a tojás és a csirkehús
Európai Unió számos tagországában rekordszintre került a tojás ára. A magyar tojás ára Európa élmezőnyében van. A baromfihús esetében nem drasztikus, de az áremelkedés folyamatos.

Fotó: MTI

Bár egy éve még az áfacsökkentés eredményeként jelentős áresésről szóltak a hírek a hazai baromfihús és tojás piacán, az elmúlt hetek és hónapok történései ezzel ellentétes folyamatról adnak számot. A központi statisztikai hivatal adatai szerint az elmúlt néhány hónapban a baromfihús és a tojás is drágult – írta a Magyar Idők.

A KSH adatbázisában szereplő fogyasztói átlagárak a tojás esetében tavaly év végén 55 forint közelébe emelkedtek. Egészen pontosan 544 forintba került egy tízdarabos doboz, ezzel szemben júliusban még csak 367 forintot kértek ugyanezért a kereskedők.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) piaci árinformációs rendszere szerint a tojás csomagolóhelyi ára is jócskán megnőtt az elmúlt hónapokban: míg 2016 végén 23,4 forintot ért egy közepes méretű tojás, 2017 végén már 42,2 forintot kaptak érte a termelők.

A tendencia nem egyedülálló, az Európai Unió számos tagországában rekordszintre került a tojás ára. A drágulásnak minden bizonnyal köze van a múlt év elején tomboló madárinfluenza-járványhoz is, ennél azonban nagyobb súllyal hatott a termelésre a nyáron kitört rovarirtószer-botrány. Miután kiderült, hogy több nyugat-európai telepen és néhány hazai baromfifarmon is olyan vegyszert használtak a kártevők távol tartására, amely bekerült a tojásba is, a hatóság azonnali intézkedéseket rendelt el, ami a termelést Európa-szerte alaposan visszavetette.

A tojás csomagolóhelyi árában egyébként mára az Európai Unió élmezőnyébe kerültünk, itthon meghaladja a 72 ezer forintot a tojás száz kilóra vetített ára, míg az AKI statisztikája szerint ennél csak Szlovákiában és Olaszországban volt drágább a termék a múlt év végén. Ott 73 ezer, illetve 75 ezer forint felett járt a termelői ár. Az uniós átlag egyébként 60 ezer forint környékén volt, ami 50 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi szinthez képest.

Szerencsére a baromfihús esetében nem kell ilyen mértékű drágulásról beszámolni, de az áremelkedés folyamatos, ami a szakemberek szerint részben a belpiaci kereslet élénkülésének tudható be. A KSH adatai szerint a csirke egyes részei mind drágultak, átlagosan kilónként 20 forinttal.

A csirkemellfilé 1320, a comb 635, a szárny pedig 571 forintba került az év végén. Egyedül a bontott csirke lett olcsóbb, az átlagos fogyasztói ára decemberben 662 forint volt, ez tíz forinttal alacsonyabb a júliusi átlagárnál.


 

Kövessen minket a Facebookon is!