Sport 2018. január 21. 12:30

Fiatal birkózóink sikeresek a nemzetközi mezőnyben is

Képgaléria
Fiatal birkózóink sikeresek a nemzetközi mezőnyben is
Lőrincz Márton olimpikon emlékére 18. alkalommal rendeztek nemzetközi birkózóversenyt szülőhelyén, Félegyháza székelyföldi testvértelepülésén, Korondon január 20-án. A versenynek minden évben meghívottjai a Kiskunfélegyházi Birkózó SE fiataljai is. Székelyföld egyik legrangosabb ifjúsági birkózóversenyére 22 csapat, mintegy 300 versenyzővel nevezett. A félegyházi ifjú tehetségek idén sem vallottak szégyent a megmérettetésen. Több arany, ezüst és bronzérem elnyerésével a csapatversenyben a 2. helyezést szerezték meg. Az első helyen a házigazdák, Korond csapata végzett, a bronzérmet Marosvásárhely birkózói vihették haza.

Félegyházi I. helyezettek:

Tapodi Norbert, Hideg Zita, Szécsényi Kornél, Kovács Alex, Tapodi Zsófia, Kiss Henrietta, Permol Tamara, Szabó Szonja.

II. helyezettek:

Czakó Zoltán, Bárány-Almási Tamás, Szécsényi Ádám, Makra Benjamin, Hideg Balázs, Bárány-Almási Bianka, Páli Éva, Kiss Viktória, Nagy Hunor.

III. helyezettek:

Czakó Zoltán, Bátyai Zoltán, Bene Róbert, Bene Ivette, Rekedt-Nagy Réka, Bene Zsombor.

Birkózóinkat a testvértelepülésünkön ezúttal is nagy szeretettel fogadták. Hargita hegyeiben szánkózásra alkalmas havat is találtak. A sportolók kísérőikkel együtt 22-én reggel indulnak haza, várhatóan 18 órakor érkeznek meg Kiskunfélegyházára.


Lőrincz Márton 1911. október 23-án született, de anyakönyvezésére később került sor, ezért van több születési dátuma a szakirodalomban. Édesanyja pálfalvi volt, édesapja a korondi Lőrincz Molnár Mózes, aki az első világháborúban hősi halált halt, így a fiút édesanyja mellett egy erőszakos mostohaapa nevelte fel. Először mészárossegéd volt, majd a székelyudvarhelyi Gyarmati István mester asztalosinasa lett. Itt került kapcsolatba először a sporttal. Ezt követően visszatért Korondra, ahol az aragonit gyárában dolgozott.

A 30-as évek gazdasági nehézségei miatt a nyugtalan természetű és az egyre erősödő kisebbségi elnyomást nehezen tűrő fiatalember Magyarországra menekült. Budapesten végül a Helyiérdekű Vasút (HÉV) alkalmazottja lett, tisztviselői állásban.

A Magyar AC birkózója lett. Mindkét fogásnemben versenyzett, 1934-től 1937-ig kötöttfogásban és szabadfogásban 10 alkalommal volt tagja a magyar válogatottnak. Az 1934. évi stockholmi Európa-bajnokságon ő szerezte a magyar küldöttség egyetlen aranyérmét. 1935-ben sérülten versenyezve második lett az Eb-n.

Az 1936. évi olimpiára Szentesen készült fel dr. Papp László birkózó társaságában, és a kötöttfogású birkózás légsúly csoportjában (56 kg) olimpiai bajnoki címet nyert.

s. r.

 

Kövessen minket a Facebookon is!