Egészségügy 2018. február 14. 09:30

Rendkívüliek: Semmelweis

Rendkívüliek: Semmelweis
Kiskunfélegyházán február 23-án, pénteken 19 órától a Móra Ferenc Művelődési Központban adják át az Oltalmazó kezek elismerést. A vendégeket Balla László alpolgármester köszönti. Az est folyamán jótékonysági előadás is lesz a kiskunfélegyházi Egészségért Közalapítvány a Kórházért javára. Jegyek 1200 forintos áron vásárolhatók a kórház titkárságán és a művelődési központban.

Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából hirdették meg a 2018-as Semmelweis-emlékévet. Ennek alkalmából számos tudományos és kulturális programot szerveznek országszerte, így több helyszínen megemlékeznek az anyák megmentőjéről. Az emlékév fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

Semmelweis 200. születésnapjára tervezi a bizottság megjelentetni a Semmelweis Kiadó gondozásában a Semmelweis Ignácról szóló emlékkönyvet, mely az eddigi irodalomban kevésbé feldolgozott kérdéseket is elemzi majd hazai és nemzetközi szerzők segítségével. Szó lesz benne például a Semmelweis-opera születéséről, Semmelweis halála körülményeinek elemzéséről, a Semmelweis-kehelyről és a Semmelweis Múzeumról, Semmelweis „Keletre indulásáról”, a szobrát készítő művész, illetve a gyermekágyi láz pathomechanizmusát tárgyaló német nyelvű híres műve fordítójának tapasztalatairól, az Antall József által felkutatott Semmelweis-kultuszról, a hazai és a világ Semmelweis-bélyegeiről, és így tovább. A bizottság az Alumni Igazgatósággal és a Semmelweis Egyetem Baráti Körével együttműködve Semmelweis-sétákat, túrákat és emlékfutást tervez, valamint a célok között szerepel a Szent Rókus Kórház előtti kis tér átnevezése Semmelweis térré – sorolta Dr. Rosivall László a további eseményeket.

Egy magyar, angol és iráni nyelvű Semmelweis-film készítése már meg is kezdődött, az emlékbizottság elnökének reményei szerint a Semmelweis Kilátó megnyitására is sor kerülhet a Nagyvárad téren.

A témáról bővebben itt olvashat. 



 

Kövessen minket a Facebookon is!