Program 2018. február 5. 13:30

Emléknapok Móra Ferenc tiszteletére

Emléknapok Móra Ferenc tiszteletére
Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület, a Móra Ferenc Társaság és a Móra Ferenc Művelődési Központ idén is megrendezi a hagyományos Móra Ferenc Emléknapokat február 6-a és 8-a között.

Fotó: Seres Attila

Program:

Február 6., kedd 14-16 óra

Móra felolvasó délután Móra műveiből a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület, a Móra Ferenc Társaság és a Nyugdíjas Pedagógus Klub tagjainak részvételével a városi könyvtárban.


Február 7., szerda 10-15 óráig

Ötórás felolvasás Móra Ferenc Műveiből általános iskolások részvételével. Vendég: Vészits Andrea, Móra Ferenc dédunokája.

15 óra – Koszorúzás a Móra-téri Móra szobornál.


Február 8., csütörtök:

8 óra Megemlékezés a Constantinum intézményben

10 óra koszorúzás Móra Ferenc Daru utcai szobornál

14 óra Emlékműsor a Művelődési központban – A rendezvényt Rosta Ferenc alpolgármester nyitja meg

A Kiskun Alapfokú Művészeti Iskola Darvas Általános Iskola dráma csoportos növendékeinek és a Constantinum intézmény Móra Ferenc Általános Iskola színjátszó szakkörének műsora.


Móra Ferenc 1879. július 19-én született Kiskunfélegyházán. Az itt töltött gyermekkor emlékei teremtették meg írói munkásságának érzelmi alapjait, végigkísérték egész életét. A Félegyházi Hírlap 1895. július 14-i számában jelent meg először a neve nyomtatásban. Móra Ferenc ekkor a gimnázium fölsős diákja, az iskolai ünnepélyek szónoka és szavalója, hamarosan pedig Félegyháza „kedvelt ifjú poétája” volt. Bár korán elkerült innen, szülővárosáról mindig nagy szeretettel írt és beszélt.

„Más írónak is van születési helye, más író is szereti szülővárosát, de nekem Félegyháza több, mint emlék. Engem Félegyháza tett íróvá - amit le sem szeretnék tagadni -, a magyar nyelvem is Félegyháza adta, józan világnézetemet is Félegyháza adta, és azon kívül minden benne van Félegyházában, ami nekem kedves: A Daru utca, gyermekkorom. Nekem Félegyháza jelenti apámat, az ő derűjét és az anyám simogató kezét, jelenti azt a hűséget, amely elkísér a sírig: mindent jelent nekem..." 

 

Kövessen minket a Facebookon is!