Gazdaság 2018. január 26. 11:30 Forrás: magro.hu - 24.hu

Drónos mezőgazdászok

Drónos mezőgazdászok
A drónok teljesen új távlatokat nyitnak a mezőgazdaság világában. Összefoglaltuk a lehetséges változásokat, hogy mire használhatók majd a pilóta nélkül repülő gépek és hogyan teszik könnyebbé a munkát a földeken.

Fotó: AFP - Jean Pierre Muller

Mik azok a drónok?

A pilóta nélküli repülőgép, más néven személyzet nélküli légi jármű, ezek a drónok. Az olcsó játékhelikoptertől a drágább quadrocoptereken át a több millió dollár értékű, programozható eszközökig bármit nevezhetünk drónnak. A kezdetekben elsősorban főleg katonai feladatokra használt repülőeszközt ma már az élet egyre több területén alkalmazzák. Érdemes megjegyezni, hogy használatát a legtöbb országban törvények szabályozzák. Anyagunkat a 24.hu cikke alapján közöljük.

Magyarországon egyelőre a drónokra is a légtérhasználati szabályok vonatkoznak. A drónröptetést a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztályának címzett levélben kell kérelmezni, 30 nappa la tervezett légtérhasználat előtt. Tavaly elkezdődött az úgynevezett „Európa legmodernebb dróntörvényének” előkészítése, amiről azóta nincs érdemleges hír. Habár az emberek az élet sok területén hasznát veszik ezeknek a gépeknek, legjelentősebb ezek közül a mezőgazdaság.

A magyarországi szabályokat itt olvashatja.


Ezeket tudják a drónok:

  • A mezőgazdasági drónok által begyűjtött információk megmutatják, hogy melyik területeken egészségesebbek, illetve melyiken beteg(ebb)ek a növények. A gazdálkodó az így összegyűjtött adatok alapján hajthatják végre a szükséges módosításokat.
  • Amikor felszerelnek egy drónt egy termál (különböző hőmérsékletet különböző színnel kijelző) kamerával, az nem csak az öntözőrendszer hibáit mutathatja meg, hanem megállapíthatja azt is, melyik növények vagy területek kapnak túl kevés, vagy túl sok vizet.
  • Egy drónnal akár néhány négyzetcentiméteres területre is rá lehet közelíteni, így akár egyenként is meg lehet számolni minden növényt, de ami még fontosabb, hogy lényeges információkat kaphatunk a várható termény mennyiségéről.
  • Egyes drónok képesek arra is, hogy programozott időközönként felmérjék a földeket, azokról képsorozatot készítsenek. Ezekből a fotókból megállapítható, hogy hogyan változik a termés állapota. Így ha szükséges, azonnali beavatkozással előzhetők meg az esetlegesen kialakuló problémák.
  • A fejlesztés következő állomása az lehet, hogy a drón közvetlenül a növényvédelemért felelős robotot utasítja, amely nem csak kémiai, hanem mechanikai növényvédelmi beavatkozásokat is el tud végezni. Például gyomlál.
  • A drónok szakmai szövetségének előrejelzése szerint a nem olyan távoli jövőben már a mezőgazdászok fogják birtokolni a kereskedelmi drónpiac 80 százalékát.

  • Videó a mezőgazdaságban alkalmazott drónról.

     

     

    Kövessen minket a Facebookon is!