Gazdaság 2018. január 27. 11:30 Forrás: agrotrend.hu

Összeírják a gyümölcsültetvényeket

Összeírják a gyümölcsültetvényeket
A korábbi összeírásokhoz képest bővült a gyümölcsfajok listája. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara aktívan részt vett az előkészítő munkában, mivel kiemelten fontosnak tartja, hogy az ágazat fejlődését szolgálni hivatott stratégiák készítéséhez pontos helyzetfelmérés készüljön.

Az Európai Parlament és az Európa Tanács 1337/2011 EU rendeletének értelmében az Európai Unió tagállamainak ötévente kötelező gyümölcsültetvény-összeírást kell végrehajtaniuk. Ennek megfelelően az összeírásra ismét sor kerül Magyarországon is február 14. és április 16. között. Az összeírás lebonyolítását a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) végzi.

Az összeírás az ország árutermelő gyümölcsöseire terjed ki.

A korábbiakhoz képest bővült a gyümölcsfajok listája: idén az alma-, a kajszi-, a körte- és az őszibarack- mellett már

  • a bodza-,
  • a cseresznye-,
  • a dió-,
  • a meggy-
  • és a szilvaültetvényeket is számba veszik.


Az adatszolgáltatásra kijelölt gyümölcsösöket a tavalyi évben egységes területalapú támogatást (SAPS) igénylők nyilvántartása alapján választják ki a 2500 négyzetméter területű, vagy annál nagyobb árutermelők közül, ami az ország mintegy 1500 településén közel 15 ezer gazdaságot érint.

Az összeírás első fázisában, 2018. február 14-28. között az ültetvényhasználóknak lehetőségük lesz elektronikus formában, az interneten keresztül kitölteni a kérdőíveket. Az ehhez szükséges információkat a KSH postai és elektronikus úton is eljuttatja az érintetteknek.

Azokat a gyümölcstermelőket, akik nem élnek az internetes kitöltés lehetőségével, az összeírás második fázisában, március 1. és április 16. között a KSH munkatársai személyesen keresik majd fel.

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara álláspontja szerint az ültetvény-összeírás kiemelt jelentőségű feladat, hiszen a magyar gyümölcskertészet állapotának lehető legpontosabb felmérése elengedhetetlen az ágazat fennmaradásához és fejlődéséhez szükséges különböző időtávú stratégiák kidolgozásához. Ennek megfelelően a köztestület már az összeírást megelőző előkészítő munkában is aktívan részt vett.

A kérdőívek kidolgozásánál a vezérelv a lényegre törő információszerzés mellett a gazdák legkisebb leterhelése volt.

A kamara arra kéri a 2018. évi országos gyümölcsültetvény-összeírásban érintett tagjait, hogy a tavaszi munkák jelentette elfoglaltságaik mellett szánjanak időt a kérdőív pontos kitöltésére, ezzel is segítve az ágazat jelenlegi helyzetének felmérését, illetve részletesebb megismerését.


 

Kövessen minket a Facebookon is!