Helyi hírek 2014. július 9. 15:00 Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Ellenőrzik a vasúti átjárókat

Ellenőrzik a vasúti átjárókat
A vasúti átjárókban történő balesetek megelőzése érdekében a MÁV Zrt. a rendőrséggel közösen júliusban három hétköznap végez ellenőrzéseket Bács-Kiskun megye vasúti átjáróiban.

Az idei első félévben a Bács-Kiskun megyei vasúti átjárókban nyolc baleset történt a személygépkocsi- és tehergépjármű-vezetők mulasztására, figyelmetlenségére visszavezethető okokból. Az ütközések következtében két ember életét vesztette, ketten súlyosan és egy személy könnyebben sérült. Öt baleset szerencsésebben végződött, melyekben nem sérült meg senki.

A júliusi, Bács-Kiskun megyei kampány elsődleges célja, hogy rámutasson a körültekintő, figyelmes és udvarias közlekedés fontosságára, hiszen a sokszor emberéletet követelő tragédiák több odafigyeléssel és a szabályok következetes betartásával elkerülhetők. Továbbá szórólapokkal hívják fel a figyelmet arra, hogy a KRESZ szabályainak betartásával a balesetek megelőzhetőek.


Az ellenőrzések helyszíne és időpontja:

- Július 17-én, 8.00-11.00 óra között: Kecskemét, Műkerti út, fény- és félsorompóval biztosított útátjáró

- Július 23-án, 8.00-11.00 óra között: Szabadszállás–Fülöpszállás vasúti vonalszakasz és az 52 sz. főút kereszteződése, fény- és félsorompóval biztosított útátjáró

- Július 30-án, 8.00-11.00 óra között: Kecskemét–Városföld vonalszakasz és az E5 sz. főút kereszteződése, fény- és félsorompóval biztosított útátjáró.

A MÁV és a rendőrség idén is csatlakozott a Nemzetközi Vasútegylet és az Európai Unió kezdeményezésére öt éve indult „Közlekedj biztonságosan a vasúti átjárókban!” kampányhoz. Május és június elején országos ellenőrzéseket végeztek a vasúti-közúti kereszteződésekben. A legtöbb vasúti átjárós balesetet a gyorshajtás, a vezetés közbeni telefonálás okozza. A fülhallgató nélküli mobilhasználat ugyanis elterelheti a vezető figyelmét, így előfordulhat, hogy a vasúti átjáró tilos jelzését nem veszi észre.

Kiemelt veszélynek vannak kitéve azok a gondatlan kerékpárosok és gyalogosok, akik a nélkül haladnak át a kereszteződéseken, hogy körülnéznének. A balesetek csaknem 100 %-át a gépjárművezetők figyelmetlensége, agresszivitása okozza. Emellett az ütközések egyaránt nagy erkölcsi és anyagi kárt okoznak mind a balesetért felelős sofőröknek, mind a vasúttársaságnak: a menetrend felborul, ami több ezer utasnak jelent kellemetlenséget.

A vonat általános fékútja sokkal nagyobb, mint egy gépjárműé. A vasúti pályán a vasúti járművek kerekei a síneken futnak. A két fém súrlódási együtthatója lényegesen kisebb, mint a közúton a gumi és az útburkolat súrlódási tényezője. A vasúti szerelvények tömege ráadásul sokkal nagyobb (egy személyszállító vonat szerelvénye 200-400 tonna, tehervonaté lehet akár 2500 tonna is), ebből adódóan a vonat fékútja többszöröse egy személygépkocsiénak. A vonat általános fékútja akár 1000 méter is lehet egy normál fékezés esetén. Rendkívüli helyzetben – úgynevezett gyorsfékezést alkalmazva – ez az érték (120 km/h sebességgel közlekedő gyorsvonatnál) 500-600 méter.

Kövessen minket a Facebookon is!