Helyi hírek 2014. július 9. 13:20

Meg sem nézte az ügyeletes orvos az elhunytat

Meg sem nézte az ügyeletes orvos az elhunytat
Napok óta „kézről kézre jár” a világhálón a Bense család szomorú kálváriájának története. Komoly dilemma ilyen helyzetben, hogy – szinte egyidőben a temetéssel – illendő-e nyilvánosan felidézni a felkavaró eseményeket. Az érintettek szerint ha ezzel akár egyetlen beteget, vagy hozzátartozót meg tudunk kímélni valami hasonlótól, már megérte.



A tények: június 30-án, hétfőn este otthonában elhunyt a köztiszteletnek örvendő Bense Sándorné. A nyugalmazott gyógyszertári pénztáros és laboráns, a Verbita Missziós Imaközösség vezetője váratlanul ment el. A következő napok eseményeit fia, a pedagógus és városi képviselő Bense Zoltán elmondása alapján elevenítjük fel.

- Azon a napon dr. Sz. K. volt az ügyeletes orvos Félegyházán, ami azt jelenti, hogy a halottvizsgálatot is neki kell ilyenkor elvégeznie. Őt hívták tehát a mentősök a sikertelen újraélesztést követően.

Annak rendje szerint meg is érkezett egy férfi, és hozzálátott a teendőkhöz. Az furcsa volt, hogy időnként el-eltűnik, és fel-alá járkál az emelet és a földszint között, de abban a helyzetben még annak sem tulajdonítottunk túl nagy jelentőséget, amikor azt mondta, hogy lemegy a kocsihoz lepecsételni és aláíratni a Halottvizsgálati Bizonyítványt. Ezt a papírt azzal hagyta nálunk, hogy keressük fel vele édesanyám háziorvosát.

Ezt követően ennek megfelelően próbáltunk intézkedni, ám mint kiderült, a vonatkozó jogszabályok szerint a Halottvizsgálati Bizonyítványt kizárólag a halottvizsgáló, ez esetben az ügyeletes orvos töltheti ki. Tanácstalanságunkban többen próbáltak segíteni, mire valakinek sikerült telefonon elérni dr. Sz.K-t, aki azt üzente, ha még aznap kimegyünk a falujába, akkor befejezi azt, amit hiányosan töltött ki. Bár nem vettük jónéven, hogy minél előbb haladjanak a dolgok, bátyámmal gépkocsiba ültünk, és kimentünk a Kiskunfélegyházától 15 km-re lévő településre. Becsöngettünk a házba, ahonnan hiányos öltözetben kijött egy meglehetősen túlsúlyos ember. Köszöntünk, név szerint szólított, és kérdésemre mondta, hogy ő Sz. K. orvos. Ezt nem igazán értettük, hiszen egyértelműen nem volt azonos azzal a személlyel, aki hétfőn szüleink lakásán járt. Miután elmondtuk jövetelünk célját, közölte velünk, hogy neki lejárt a munkaideje, jöjjünk vissza holnap reggel, és ezzel bement a házba. Feldúltan, tehetetlenül jöttünk vissza.

A nélkülözhetetlen dokumentumra – ami nélkül a temetést sem tudtuk intézni – végül július 3-án kerültek rá a hiányzó adtatok. Addigra az is nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy édesanyánkat nem is látta a halottvizsgálatot végző ügyeletes orvos. Feltételezzük, hogy ő a gépkocsiban maradt akkor este, és a gépkocsivezetőt küldte fel, aki azért tűnt el újra és újra, hogy levigye neki kitöltésre, aláírásra a papírokat.

- Egyszerre megrázó és döbbenetes, amit átéltünk. És talán a legszomorúbb az, hogy eközben a minimális kegyelet, együttérzés, részvét nyomát sem tapasztaltuk a felesküdött orvoson. Némi vigaszt nyújtott a családnak, hogy július 6-án a honlapomon és a facebookon részvétet nyilvánított Rédei József ügyvezető igazgató az ügyeletet üzemeltető Emergency Service Kft. nevében, amit július 8-án telefonon és emailben is megerősített – zárta a felkavaró történetet Bense Zoltán.

A történtekkel kapcsolatban az orvosi ügyeletet üzemeltető Emergency Service Kft. ügyvezető igazgatója, Rédei József az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünknek:
 

KÖZLEMÉNY

Cégünkhöz, mint a Kiskunfélegyháza központtal működő központi orvosi ügyelet üzemeltetőjéhez 2014. július 3-án bejelentés érkezett az ügyeletben közreműködőként szolgálatot teljesítő orvos ellen.

Az ügyben cégünkkel párhuzamosan a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szakigazgatási szerv is vizsgálatot indított, mely vizsgálathoz mindennemű segítséget meg kívánunk adni. Bízunk abban, hogy a lehető legrövidebb időn belül a szakhatóság érdemi eredménnyel tud szolgálni.

Cégünk minőségpolitikája, valamint országos jó hírnevünk megköveteli, hogy minden hozzánk beérkező - a munkánkkal kapcsolatos - visszajelzést alaposan kivizsgáljunk. A belső vizsgálat lezárult és a történtek miatt, illetve annak kivizsgálásáig az érintett ügyeletes orvost munkavégzési kötelezettsége alól azonnali hatállyal felmentettük.

Amennyiben a panaszbejelentésben foglaltak megalapozottnak bizonyulnak és a szakhatóság az érintett orvos felelősségét megállapítja, cégünk további lépéseket tesz.

A megtörténteket sajnálattal vettük tudomásul, egyben együttérzésünknek is hangot adva kérjük a hozzátartozók szíves elnézését.
 

Kelt: Budapest, 2014. július 8.

     Rédei József
ügyvezető igazgató

 

T. T.

Kövessen minket a Facebookon is!