Gazdaság 2018. február 1. 11:30 Forrás: agrotrend.hu

Sok gyümölcs, alacsony árak?

Sok gyümölcs, alacsony árak?
Nem vár drágulást az almánál a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, de a tavaszi fagyok még okozhatnak kellemetlen meglepetést a gyümölcsösökben. Még csak nagyon óvatos becslést lehet tenni az idei termésre vonatkozóan.

Az étkezési alma bolti fogyasztói ára kilogrammonként jelenleg a 250-500 forintos sávban mozog a fajtától, a minőségtől és a kiszereléstől függően. A szakemberek szerint a következő hónapokban marad ez az ártartomány, vagyis nem várható drágulás - mondta Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke az InfoRádióban. Véleménye szerint most még korai arról beszélni, hogy a téli enyhe időjárás milyen hatással lesz az árakra. Azonban kiemelte, hogy a gyümölcsfák közül a kajszibarack, a cseresznye és a szilvafa különösen hajlamos arra, hogy az enyhe téli napokban beindul az "életműködése".

Ez a folyamat megindult decemberben, de most szerencsére leállt. A nedvkeringés beindulásával önmagában még mindig nincs gond, de a termés veszélybe kerülhet, ha februárban, márciusban mínusz 10-15 foknál nagyobb fagyok jönnek. Akkor ugyanis ezeken a fákon a megduzzadt, már élő rügyek sokkal fagyérzékenyebbek, és az erős fagy megtizedelheti a virágrügyeket.

Az idei termésre vonatkozóan még csak nagyon óvatos becslést lehet tenni. A szakember szerint tavaly sok ültetvényen nagyon gyenge termés volt, ennek viszont az az eredménye, hogy a fák "kipihenik magukat", és rengeteg virágrügyet hoznak.

A tavalyi gyenge termés logikus következménye idén - egész Európában - egy nagyon magas mennyiségű termés lehet. Ha ez bekövetkezik, az idei év épp ellenkezője lesz a tavalyinak: sok gyümölcs, alacsony árakkal. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a termésingadozások először a termelői árakban csapódnak le, és csak utána a fogyasztói árakban, ez utóbbiak viszont stabilabbak, kevésbé reagálnak érzékenyen a termés változására. A kilogrammonként 250-500 forintos fogyasztói ársáv legfeljebb 50 forinttal húzódik lejjebb, 200-450 forint közé.


 

Kövessen minket a Facebookon is!