Egészségügy 2018. február 16. 09:30

Arcok a városból - A „csontkovács”

Képgaléria
Arcok a városból - A „csontkovács”
Sokféle érték van egy városban: természeti kincsek, épített környezet, összetartó közösségek, és persze az egyén. Az egyes ember, aki a maga gondolkodásával, munkához való hozzáállásával, másokhoz való viszonyával, lényével meghatározza, lélekkel tölti meg az egészet. Tőle, általa lesz az a közeg sajátos, egyedi, semmi mással össze nem téveszthető. A hétköznapi emberek: a hentes, a bolti pénztáros, a cégvezető, a kozmetikus, a háziorvos, a hivatalnok, a tanár… teszi Félegyházát szerethető várossá, inspiráló élettérré. Férfiak és nők, fiatalok és idősek, akikről sokat hallunk, és akik csendben teszik a dolgukat a háttérben. Ennek a gazdag sokszínűségnek az egyik árnyalata Kujundzic Róbert. Mesterségét tekintve építész, továbbá gerinc-, ízület- és izomterapeuta. Első hallásra engem is meglep ez a párosítás, de szerinte nincs ebben semmi rendkívüli, elvégre mindkettő mechanikára és fizikára épül.

Robi az ő kimondhatatlan nevével Szabadkáról jött Magyarországra. Több helyen megfordult, néhány városban le is telepedett, de otthonra és barátokra Félegyházán talált. 1993 óta él itt. Köze volt több félegyházi épület tervezéséhez és kivitelezéséhez is, de igazi életfeladatául az idők mégis inkább a másokon való segítést rajzolták meg. Meséli, nem emlékszik, hogy pontosan mikor és hol tett szert tudományára, amit a köznyelv leginkább csontkovácsolásnak nevez. Persze különböző iskolákban, többek között a Nemzetközi Metafizikai Akadémián is tökéletesítette tudását, de a képesség – származzon bárhonnan is – mintha mindig vele lett volna.

Sokan mondják róla, hogy „arany keze van”. Ezt én is csak megerősíteni tudom. Ő viszont leszögezi: nem gyógyít, csupán segíteni tud a gyógyuláshoz vezető úton. Mégpedig karöltve az orvostudománnyal.

– A gerincoszlop egészsége kiemelten fontos, hiszen innen indulnak az idegszálak, ez az információcsere központja, az egyensúly bázisa a testben. Ha itt zavar lép fel, az fájdalmat és betegségeket idézhet elő. Bármilyen furcsán hangzik, a fájdalom ebben az esetben a barátunk. Arra figyelmeztet minket, hogy eltértünk a középpontunktól. Érdemes ilyenkor lelki szinten is önvizsgálatot tartani, de persze szinte mindig történik valamilyen mechanikai hatás is – például nehéz emelés – aminek a következtében elmozdul a gerinc az egészséges állapotából. Én a visszaállításban tudok támogatást adni azzal, hogy a csigolyákat, az ízületeket a természetes helyzetükbe segítem. Nincs ebben semmi varázslat, csak mechanika, fizika és rezgéstan… A becsípődést kilazítom, így az orvosi terápia gyorsabb és eredményesebb lesz. A többit a szervezet öngyógyító mechanizmusa végzi el. A gerinc egészsége alapvető feltétele annak, hogy egységben és egészségben legyünk önmagunkkal.

Robi leszögezi: ő az orvostudomány szövetségese. Elkötelezett viszont a holisztikus szemlélet mellett, amely az emberre a test, lélek és szellem hármas egységeként tekint. Ezért is sokkal több, amit ő ad a betegnek, mint a manuál- vagy mechanoterápia. Életvezetési és életmód tanácsaival utat mutat egy teljesebb, egészségesebb élethez.

– A testünk fizikai munkára van kitalálva, de a jelenlegi kényelmes világunk nem ad kielégítő, vagy akár elégséges fizikai terhelést. Minden izmunkat naponta legalább egyszer meg kellene mozdítani. Ebben tud segíteni az úszás és a jóga. Mindezt egy olyan életmód képes támogatni, ami magában foglalja a napi mozgást, a megfelelő táplálkozást és az elégséges vízfogyasztást is. Ezek nélkül nem tud a testünk egészséges lenni.

Kujundzic Róbert december óta a félegyházi kórházban fogadja azokat a betegeket, akik gyógyulásukhoz az ő segítségét is igénybe szeretnék venni. Sokan élnek ezzel a lehetőséggel, többen más városokból, van, aki Svédországból utazik Félegyházára a kezelésért.

Dr. Körtvélyessy András főigazgató-helyettes is nagyra tartja Kujundzic Róbert eredményeit, ezért is támogatta abban, hogy a kórház épületében legyen elérhető a betegek számára. A reumatológus szakember szerint az általa alkalmazott, fájdalomcsillapítással és a funkció visszaállításával járó gyógyszermentes terápia különösen jó eredményeket tud elérni orvosi konzultáció mellett például különböző ízületi és kisízületi becsípődésekben, izomrándulásokban, izomspazmussal (görcsös összehúzódás) járó állapotokban. A főigazgató-helyettes maga is meggyőződött róla.

Robi pedig bőkezűen szórja istenadta tehetségét, részesül belőle mindenki, aki segítséget kér tőle, legyen szó zsibbadásos problémáról (kéz, láb zsibbadás), hát-, derék-, fej- vagy nyakfájásról, migrénről… A bölcsebbek nem várják meg, hogy a fájdalom űzze el őket a kezelésre. A szakember szerint mechanikai sérülés (autóbaleset, elcsúszás, elesés után), a terhességet megelőző időszakban, a terhesség korai fázisában, migrénes fejfájás, gerincsérv, térdfájás korai szakaszában és szülést követően mindenképpen érdemes visszaigazítani a csigolyákat a későbbi becsípődés megelőzésére, illetve a szerkezeti változás kompenzálására. A terápia szempontjából nagyon fontos információ, hogy a betegnek van-e, s ha igen, milyen mértékű a csontritkulása. Ezért az 55 év felettieknek az első kezelés megkezdése előtt mindenképpen rendelkeznie kell erre vonatkozó, két évnél nem régebbi vizsgálati eredménnyel. A gyerekeket 14 éves kor alatt ingyen, 18 éves korig féláron kezeli a félegyházi „csontkovács”, Kujundczic Róbert, mert küldetésének tekinti, hogy hozzájáruljon egy egészséges generáció felnövekedéséhez.

Tóth Timea

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!