Kultúra 2018. február 10. 07:30

Éltető sodrásban – Házasság Hete 2018

Éltető sodrásban – Házasság Hete 2018
Elavult intézmény vagy a világ legjobb találmánya? Számít az a papír? Mitől működik jól? A Valentin-nap környékén megrendezett Házasság hete színes programjain azt mutatják be, hogy házasságban élni jó.

Február 11-18. között rendezik országszerte a Házasság hetét. Célja, hogy pozitív példákkal segítsék a házasságra készülőket a felkészülésben, a közös értékek megtalálásában, segítséget nyújtsanak a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek, ugyanakkor megerősítést is adjanak azok számára, akik házasságban élnek. 

A mozgalom 1997-ben Nagy-Britanniából indult, Magyarország 2008-ban csatlakozott hozzá, idén már 21 országban ünneplik. Itthon és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség is részt vett a kezdeményezésben, kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt. A kezdeményezés programjainak fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, 4 gyerekes édesanya. 

Magyarországon a szervezők minden évben egy közismert házaspárt kérnek fel, hogy legyenek a rendezvény "arcai", akik hitelesen képviselik a rendezvény üzenetét, értékeit. Egy jelmondatot is választanak az évre. Idén a Házasság hete arcai Zámbori Soma színművész és felesége, dr. Fazekas Rita. Az általuk választott mottó, illetve a hét témája: "Éltető sodrásban"

A rendezvénnyel szeretnék megszólítani azokat is, akik talán az előző generációk rossz példái miatt nem merik vállalni a házassággal járó elköteleződést. Nekik jó példák bemutatásával szeretnék vonzóvá tenni a házasságot, megmutatni, hogy a házasság nem ódivatú, hanem a családot és a társadalmat erősítő érték. A szervezők hisznek abban, hogy a krízisek idején nem szabad beletörődni a nehézségekbe, késznek kell lenni tanulni, megbocsátani, változtatni, hiszen a családok szétesése lelki és anyagi károkat okoz nemcsak a pároknak, hanem az egész társadalomnak is.

A házasság hete bátorít minden olyan helyi kezdeményezést, amely hidat épít az adott közösség környezetében élő házaspárok és családok felé, amely segíti életüket, boldogulásukat. Nyíltan beszél a házasság mindennapi valóságáról, örömeiről és feszültségeiről. Igyekszik bölcs és gyakorlati tanácsokkal ellátni a házasokat és házasulandókat, valamint a teljes helyreállás reményét ébren tartani azokban, akiknek a kapcsolata válságban van, illetve valamilyen ok miatt megszakadt.

Számtalan nagyváros, település, közösség részvételével szerveznek változatos programokat: előadásokat, beszélgetéseket, filmvetítéseket, könyvbemutatókat, koncerteket, megszólalnak közéleti személyiségek. 


A Házasság hetén meglepetésekkel, akciókkal várják a látogatókat, olvasókat a városi könyvtárban.

Február 13-28.
„Szívünket adjuk” – A könyvtár olvasói a szívecskékkel megjelölt romantikus könyvekből válogathatnak, amelyekhez ajándék könyvjelzőket és kísérő kártyákat választhatnak.

Mit jelent Neked a család? – A látogatók megoszthatják gondolataikat a témában az intézmény nyilvános felületén.

Romantikus filmek hónapja a médiatárban. Keresse kedvenc szerelmes regényeit filmen is!

Február 13., kedd 8.40
Régmúlt idők házasságai. Interaktív előadással egybekötött beszélgetés. Kőfalviné Ónodi Márta levéltáros előadása.

Február 13., kedd 17 óra
A házasság hete alkalmából Hajagos Gyula plébános előadása A házasság a család alapja címmel.

Február 14., szerda 15 óra
„Szerelmes Valentin” – játékos műveltségi vetélkedő középiskolásoknak.

Február 15., csütörtök 17 óra
A földrajzi szabadegyetemi előadássorozat keretében dr. Szilassi Péter: Visszatérés Etiópiába című előadása. Támogató a Nemzeti Kulturális Alap.
Bevezetőt mond Bense Zoltán tanár.

Február 17., szombat 9-12 óra
Színe-java klub. Téma: „Együtt”.
Vezeti Tarjányi Xénia művésztanár.


A Móra Ferenc Művelődési Központ is bekapcsolódik a Házasság hete programjaiba az alábbi rendezvényekkel:

Február 13., kedd 18 óra 

7 perc randi - Ismerkedj meg 7 emberrel egy este alatt! 7x7 perc randi, kulturált kávéházi környezetben, 7 férfi és 7 nő jelentkezését várják 20-45 év között.
Jelentkezés a 76/466-843-as telefonszámon, Gulyás Rékánál.

Február 15., csütörtök 19 óra 
Film Klub a Házasság Hete programsorozat keretében – az „Imával nyert csaták” című magyarul beszélő, amerikai filmdráma vetítése.
Köszöntőt mond: Hostyánszki Péter baptista lelkész.
A belépés díjtalan.

Február 17., szombat 18 óra 
Valenti-napi showműsor a Silver Step Tánccsoport előadásban
Jegyeket vásárolni és érdeklődni lehet, Kovács Sándornál a 06/70-374-7879 telefonszámon.



 

Kövessen minket a Facebookon is!