Helyi hírek 2018. február 6. 09:30

Megkezdődött az influenzaszezon

Megkezdődött az influenzaszezon
Hirtelen magas láz, fejfájás, izomfájdalom, köhögés. Ha ezeket a tüneteket halljuk, szinte mindannyian az influenzára gondolunk, különösen most, amikor nap, mint nap halljuk a járvánnyal kapcsolatos híreket az országos médiában. Bács-Kiskun megyében is kimutatták már a vírust, de a megbetegedések száma még nem indokolta a látogatási tilalom elrendelését a kórházakban.

Az influenzaszezon kezdetétől, azaz október elejétől kezdődően az influenzafigyelő szolgálat adatokat gyűjt az influenzaszerű megbetegedések előfordulásáról területenként és korcsoportonként. A figyelőszolgálathoz beérkezett adatok azt mutatják, hogy az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma az elmúlt időszakban emelkedett Kiskunfélegyházán, és a környező településeken is – tudtuk meg a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal tisztifőorvosától, dr. Hell Gizellától.

Jellemzően az év harmadik – negyedik hetében kezdődik az influenzajárvány. A megyében már kimutatták a B-vírus jelenlétét, mely zömében az idei influenza okozója. A vírus elsősorban gyerekkorcsoportot és fiatal felnőtteket betegít meg, de a krónikus betegségben szenvedők, az idős, legyengült immunrendszerű egyének minden esetben veszélyeztetettek. Mivel a kórokozó évről-évre változik, ezért a védőoltás egy szezonra szól – mondta el a szakember.

– A vírus terjedésében és a járvány kimenetelében nagy jelentősége van annak, hogy mennyien veszik fel az oltást. Az idei szezonban tovább bővült azoknak a köre, akik jogosultak az ingyenes védőoltásra: a 60 év felettiek, egyes krónikus betegségben szenvedők, várandósok, és az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozók mellett a pedagógusok, és az állattenyésztés területén dolgozók is térítésmentesen megkapják a foglalkozás-egészségügyi orvosnál az oltást – hangsúlyozta a tisztifőorvos, majd hozzátette, hogy az átoltottság sajnos még így is alacsony, ami a járvány terjedésének kedvező feltételeket biztosít.

A teljes védettség a védőoltás felvételét követően 10-14 nap alatt alakul ki. Ha valaki az immunitás kialakulásáig eltelt időben találkozik a vírussal, akkor megbetegedhet, de a betegség lefolyása ebben az esetben enyhébb lehet. Épp ezért – a szakember szerint – még mindig nem késő beoltatni magunkat.

Az enyhe idő is kedvez a kórokozó terjedésének, de a járvány mérsékelt fokú aktivitása miatt jelenleg még nem kellett látogatási tilalmat elrendelni a félegyházi kórházban.

A betegség terjedésének mértékét mi magunk is befolyásolhatjuk, helyes magatartással pedig sokat tehetünk a megfékezéséért. Néhány fontos aranyszabály betartásával megóvhatjuk magunkat, családunkat, környezetünket a megbetegedéstől. Ebben az időszakban kerüljük a zsúfolt helyeket, ha megbetegszünk legyünk tekintettel másokra: ne menjünk, és beteg gyermekeinket se vigyük közösségbe, ne vigyük a fertőzést tovább. Mivel a vírus cseppfertőzéssel terjed, használjunk zsebkendőt köhögésnél, tüsszentésnél, hiszen ezekben az esetekben kórokozók milliói kerülnek a levegőbe.

K.G.

Fotó: Kiss Gabriella


 

Kövessen minket a Facebookon is!