Helyi hírek 2014. július 9. 19:18

Jövőre lesz 25 éves a Tanyatábor

Képgaléria
Jövőre lesz 25 éves a Tanyatábor
Recept a sikeres táboroztatáshoz: türelem, idő, módszer – vallja Rádi Dezsőné táborvezető

Gyerekzsivaj és bundáskenyér illata az egykori iskolaépületben. A táborozók beszorultak az eső miatt, de a benti játékok ugyanolyan érdekesek lehetnek, mint a kintiek.

– Mindig választékot, lehetőségeket kínálunk a gyerekeknek, semmi sem kötelező, de az a tapasztalatom, hogy néhány perc múlva az is bekapcsolódik a játékba, aki először mást szeretett volna. Legjobban a közösségi foglalkozásokat szeretik – meséli a táborvezető –, mint a zálogosdi, a sorjátékok, vagy a szellemi vetélkedők. 20-30 percenként programot váltunk, mást csinálunk, mert semmit nem szabad unalomig játszani.

Laci (14) – aki rutinos táborozónak számít, hiszen az előző hetet a Rocktáborban töltötte – szívesen elszavalta azt a saját versét, amit előző nap megadott szavak felhasználásával írt. Boldizsár (11) már 5. éve visszatérő lakó az bennalvós táborban, és már második szezonban egy francia testvérpár is itt tölt egy hetet.

– Elmaradhatatlan programjaink közé tartozik a sétakocsikázás Szentkútra – folytatja a táborlakók Erzsike nénije –, vagy a környéken túrázás. Szemben egy erdő, mögötte fenyves található, útközben beköszönünk néhány tanyára, ahol kisfecskék kelnek, és mindenütt akad valami érdekesség. Tegnap az előre tervezett programot átírta az időjárás, de a forró homokra hirtelen lehullott zápor után jólesett a dagonyázás. A mai gyerekek nem nagyon ismerik a sorversenyeket, és mindig rácsodálkoznak az egyszerű, nép játékokra. Eszünkbe sem jut tévét nézni, de a pizsamás bulinak, a zseblámpás programnak és az esti bátorságpróbának mindig nagy sikere van. Színes, egymásra-figyelős játékaink többségében megjelenik a népi hagyományőrzés, és teljesen más ez az egy hét, mint a többi 51.

Hány gyereket jelent a 24 esztendő, minden évben több turnussal?

– Ha leszámítjuk a visszajáróinkat, akkor is legalább kétezren fordultak meg nálunk, a régi, lepusztult iskola helyén működő Tanyatáborban. Egyszerre jelzi az idő múlását és a tábor népszerűségét, hogy már egy valamikori táborozó is elhozta a gyerekét. Minden turnus megtelik, vidékiek is érdeklődnek. Azt hiszem, nem lesz egyszerű jövőre, a 25. jubileumi táborozásról értesíteni az összes eddigi gyerekünket.

tli

Kövessen minket a Facebookon is!